Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Львівське сміття має шанс поїхати на переробку в Одесу

В Одесі таки буде сміттєпереробний завод.

На спорудженні такого підприємства наполягає губернатор Одещини Міхеїл Саакашвілі. Побувавши на полігоні тверди побутових відходів «Дальницькі кар’єри», куди звозять сміття з усієї Одеси, глава ОДА заявив, що буде спонукати місцеву владу залучати інвесторів, готових вкладати кошти у переробку відходів.

«Ми не хочемо, щоб у нас сталося те, що у Львові. Тому ми хочемо побудувати тут сміттєпереробний завод, який знизить до мінімуму шкоду для екології і для людей», – сказав Саакашвілі. А ще він обурився тим, що бізнесом на відходах в місті як і раніше займається проросійський біглий політик-сепаратист Ігор Марков.

На сьогодні два іноземні інвестори – південнокорейська і американська фірми – готові вкласти кошти у переробку сміття, що накопичилося на звалищах Одеси. Про це розповів журналістам заступник міського голови Павло Вугельман. За його словами, під час перемовин мера Одеси Геннадія Труханова з представником південнокорейського інвестора був підписаний меморандум про спорудження сортувальної лінії на території звалища на вулиці Хуторські, 70 і будівництво сміттєпереробного заводу на полігоні «Дальницькі кар’єри». Сума інвестицій — 25 млн. доларів. На заводі з побутових відходів планується виготовляти альтернативне паливо, компост і будівельні матеріали.

З представниками американської компанії підписано угоду про спорудження підприємства з дегазації сміття на «Дальницьких кар’єрах». Проект передбачає спорудження двох модульних комплексів, де із спеціальних свердловин будуть викачуватися горючі гази. На думку спеціалістів, причиною пожежі на сміттєзвалищі під Львовом стало саме відсутність дегазації.

Поки що інвестори лише названі, з ними тривають перемовини і укладаються угоди, та мер Одеси вже висловлює оптимістичні прогнози. «Вважаю, що сьогодні у питанні переговорів про будівництво сміттєпереробного заводу ми вже знаходимося на фінішній прямій», – підкреслив Геннадій Труханов.

І тоді (за гроші) Одеса зможе переробляти навіть львівське сміття, яке зараз, за словами львівських чиновників, вивозять на переробку до Києва.

Сергій Горицвіт

Український погляд

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН