Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У запорізькому степу з’явився найдовший у світі кам’яний лабіринт

Найдовший у світі кам’яний лабіринт побудували у запорізькому степу реконструктори з історико-патріотичного товариства “Великий Степ”. На сьогодні лабіринт є справжньою перлиною майбутнього парку мегалітів, що споруджують ентузіасти поблизу села Салтичія Чернігівського району Запорізької області.

Діаметр побудованого з гранітного каміння лабіринту сорок метрів, довжина усіх його доріжок – понад кілометр, що робить його найдовшим з нині існуючих кам’яних лабіринтів у світі. Наприклад, діаметри найвідоміших соловецьких, з яких “малювали” свій лабіринт запорізькі реконструктори, коливаються від 5 до 30 метрів, а довжина внутрішніх доріжок не перевищує 400 метрів.

Проте, як пояснює адміністратор “Великого Степу“ Олексій Петров, головне в лабіринті навіть не довжина, а складність. Запорізький цим, дійсно, вражає: його доріжки, які здаються, побудованими спіраллю, то наближають до центру, то несподівано знову виводять на одне із зовнішніх кіл. Для того, щоб пройти весь лабіринт бистрим кроком, знадобиться не менше десяти хвилин.

Керівник проекту мегалітичного парку Сергій Мелешко каже, що лабіринти будували усі древні народи, проте достеменно невідомо, навіщо. Дослідник припускає, що ходіння цими спорудами має чималий психотерапевтичний ефект – це так звана динамічна медитація, яка дозволяє людині позбавиться стресу. За словами Олексія Петрова, саме завдяки лабіринту він позбавився хвороби ніг: до того, як почав ним крокувати, думав придбати палицю, щоб спиратися під час ходьби. Наразі палиця йому вже не потрібна.
Мелешко називає лабіринти найдивовижнішими спорудами у світі, проте зазначає, що у природі вони оточують нас всюди – від відбутків пальців і структури головного мозку до будови галактик.

zp.depo.ua

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН