Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Прокуратури більше немає, є правосуддя. Рішення народних депутатів

Верховна Рада нарешті підтримала зміни до Конституції України в частині правосуддя. За підтримку законопроекту №3524 проголосувало 335 народних депутатів.

Тепер з Конституції буде вилучено розділ «Прокуратура», замість цього в розділ «Правосуддя» буде внесено положення, які визначають юридичний статус органів прокуратури. Повідомляється, що зміни відповідають міжнародним та європейським стандартам.

Один з рішучих кроків – президент тепер не має права створювати суди, ці повноваження тепер покладаються на Верховну Раду.

Окрім цього, парламент може висловити недовіру генеральному прокурору, це положення збережено, але тепер депутати не зможуть давати згоду на арешт суддів. Ці повноваження передані Вищій раді правосуддя.

На цю новину активно відреагувало багато відомих політиків. Так, Володимир Гройсман написав, що у Верховній Раді сьогодні відбулася історична перемога: «Без реформи судової гілки влади подолати корупцію в Україні неможливо».

Погодився із тим, що це історичний момент і Міхеіл Саакашвілі, губернатор Одещини, який спричинить прорив в дії судової гілки влади. «Початковий варіант підготовлений Адміністрацією Президента був ще більш радикальним, але, на жаль, зазнав критики з боку міжнародних організацій, які помилилися вважаючи за потрібне залишити більшу частину людей. Але навіть цей, проголосований сьогодні варіант, відкриває можливість для серйозного оновлення. Зараз головне правильно, прозоро і справедливо провести процедуру відбору, в якому суспільна увага і контроль стануть вирішальними» – пише політик на своїй Facebook сторінці.

Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Вадим Меріков на сторінці Facebook висловився, що завдяки сьогоднішньому рішенню Україна наблизилася до європейського майбутнього: «Историческое решение о перезагрузке судебного корпуса – это решение за европейское будущее Украины!»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН