Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Нові повноваження отримала місцева влада – реєструвати й надавати дозвільні документи на будівництво, – Олег Романюк

Багато городян (і юридичних,  і фізичних осіб) чекають на вирішення питань із землекористування. Розуміючи це, депутати постійної комісії з питань архітектури, містобудування та регулювання земельних відносин, приступили цього тижня до розгляду питань червневої сесії. І самі депутати зацікавлені пришвидшити процес розгляду землевпорядних документів: чим довше вони розглядатимуться, тим менше коштів від оренди і викупу земель надходитиме до міської казни. Фізособи також не можуть проводити будь-які операції з нерухомістю через неузгоджені документи із землекористування.

За 4 місяці каденції «земельна» комісія відпрацювали єдиний комплексний підхід до вирішення питань і відпрацювала схему роботи: попереднє вивчення документів, обговорення у комісії, якщо виникають питання – виїзд на місце, а потім вже винесення рішення. Багато питань потребують пояснень фахівців, тому на засідання запрошують, крім профільного управління, директора Департаменту Михайла Жарова, головного архітектора Євгена Ножка та начальника управління архітектурно-будівельної інспекції Ростислава Маршака.

До речі, Херсон отримав нові містобудівні повноваження у ході децентралізації Держархбудінспекції. «Відтепер місцева влада реєструватиме й надаватиме дозвільні документи на будівництво,- говорить  голова комісії з питань архітектури, містобудування та регулювання земельних відноси Олег Романюк . – Також перевірятиме будівельні майданчики, штрафуватиме порушників та виноситиме приписи на усунення порушень».

Щодо самих питань, які розглянули депутати: у проблемних випадках, коли приватні господарі виходять за «червону» або «лінію забудови» доручено розібратись головному архітекторові. Багато звернень жителів Антонівки, які ніяк не можуть впорядкувати свої земельні питання. Їх можна вирішити лише, якщо надати управлінню архітектури Генеральний план селища за 1984 рік.

Депутати розглянули також заяви на дозволи про розробку містобудівної документації. Якщо всі правоустановчі документи були в порядку, а фахівці управлінь не знайшли порушень, то більшість з питань вирішені позитивно.

Спірним виявилось питання про затвердження документів нормативно-грошової оцінки землі для визначення орендної ставки для Херсонського комбінату хлібопродуктів. Оцінку трьох земельних ділянок для відстою вантажівок на Миколаївському шосе проводили два різних держоцінювача, і практично однакові землі отримали вартість з різницею  майже в три рази: по двох ділянках – 230 гривень, а по одній – близько 90.

«Ціна на одну з ділянок, яка знаходиться у користуванні  комбінату хлібопродуктів, явно занижена, – вважає голова комісії з питань архітектури, містобудування та регулювання земельних відноси Олег Романюк. – До розгляду цього питання треба повернутися і запросити на засідання представників підприємства».

Члени «земельної» комісії виробили підхід до визначення термінів подовження оренди для підприємств різних категорій: тимчасові споруди на магістральних вулицях (це – обличчя міста) – до 3 років за умови надання всіх необхідних документів, на неголовних – до 5 років; для підприємств, що розташовуються у капітальних спорудах – до 10; для виробництв – до 15. Єдине, коли заявник сам вказує строк оренди, тоді депутати йдуть йому назустріч.

Ще два глобальні питання повинні вирішити депутати, для цього розробити механізм. Це, в першу чергу, – надання дозволів на сервітути. З такими заявами до влади вже звернулось близько 60 городян.

І поки у стадії підготовки  залишається питання про проведення аукціонів. Земельне управління підготувало перелік ділянок, які можна продавати на торгах, але не всі є сформованими, тобто не мають відповідних документів. Серед цих ділянок депутати повинні визначити найбільш привабливі. Щоб виносити питання до сесійної зали потрібно попрацювати профільним управлінням, Департаменту та членам «земельної» комісії.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН