Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні відбувся круглий стіл щодо екологічних проблем

На сучасному етапі розвитку суспільства виникає актуальна проблема екологічної освіти та культури громадян. Знання та розуміння екологічних проблем є невід’ємною частиною існування людства. Економічно розвинуті країни вже давно почали займатись вихованням молоді у напрямі дбайливого ставлення до природи та її багатств. Сьогодні у нашій країні назріла необхідність здійснення “екологічного всеобучу” з метою підвищення почуття відповідальності кожної людини за збереження і раціональне використання навколишнього середовища. З такою метою в Херсоні проводився екологічний форум.

Про важливість екології та екологічного виховання сказано багато. Особливо ця проблема актуальна в галузі сільського господарства. Які нові підходи, що є дружніми до навколишнього середовища, зараз практично використовуються на полях області і що робити, аби таких площ було більше? Саме такі питання були висвітлені в рамках VII міжнародного екологічного форуму в Херсоні «Чисте місто, чиста ріка, чиста планета». Спеціалісти екологічних напрямків зібрались в ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» та за круглим столом обговорили важливі питання.

Михайло Мельник, директор Херсонського філіалу «Інститут охорони ґрунтів» доповів про стан екології ґрунтів у Херсонській області, забруднення пестицидами та твердими відходами. Проблеми: законодавство не визначає чіткі межи Природних національних парків та заповідників, а отже, не можна притягнути до відповідальності порушників. Така проблема є у Олешківських пісках та Нижньодніпровських плавнях. Нема межи –нема покарань!. Ще велика проблема: кадровий склад екологічних структур (лісо-, рибоохорона, державні департаменти тощо), потрібно залучати фахові кадри, надавати їм житло, гідну оплату праці. Якщо не дотримуватися екологічних норм негайно, то південь України скоро стане пустелею.

Цікавою була доповідь Марії Махновець, консультанта Organic Trade from Ukraine. Вона розповіла про стан ринку органічної продукції в Україні. В нашій країні є 414 операторів органічної продукції (більше всього їх у Київській, Одеській і Херсонських областях), 156 879 га земель сертифіковано як органічні, 306366 га контролюються органами сертифікації. Площа чорноземів в Україні дорівнює площі Великобританії, при цьому лише 1% площі вважається органічним, тоді як Ліхтенштейн або Швейцарія мають 7-8%, тобто в Україні є потенціал до розвитку органічного землеробства. Але Україні була і залишається для експортерів зоною ризикової органіки, бо є недовіра до якості органічного товару та сировини.

Олександр Синюк розповів про Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), форму співпраці з малими та середніми фермерами, безкоштовні інформаційні сервіси та технічну допомогу, що надає Проект. Еколог Проекту Дмитро Кравцов розповів про новітні підходи дружні до навколишнього середовища, що практикуються зараз у сільському господарстві в Україні та в інших європейських країнах.

Ми повинні мати на увазі не тільки інтереси нинішнього, але й майбутніх поколінь. Органічне землеробство, заміна агресивної хімії на сучасні біологічні препарати, впровадження новітніх екологічних технологій в сільському господарстві – все це сприятиме вирішенню життєвих проблем, в основі яких здоров’я нації. Екологічна ситуація, що ми залишимо, – показник культурної спадщини, яку ми передаємо своїм нащадкам.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН