Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«Молодь повинна відчути нашу турботу» – Олександр Співаковський

Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки розпочала цей опалювальний сезон з новим опалювальним устаткуванням. Воно вдало пройшло тестове випробування. Тож теплою і привітною до маленьких читачів відтепер буде не лише загальна атмосфера закладу, а й температура у приміщенні.

Як розповіла директор обласної дитячої бібліотеки Ганна Бардашевська, через стару опалювальну систему тут завжди було трохи прохолодно, а останні роки експлуатувати її взагалі стало небезпечно.

Кошти на реконструкцію топкової дитячої бібліотеки у розмірі 472 тис.гривень виділив Уряд на підставі звернення народного депутата України Олександра Співаковського. «Ми ставили це питання всюди, та нас почув народний депутат Співаковський. Однак ми навіть не сподівалися, що так скоро, вже до початку опалювального сезону бібліотека буде з новим котлом», – розповіла директорка.

Запуск нового опалювального устаткування стало тут справжньою подією, адже вперше за багато років у приміщенні закладу нарешті можна ходити в легких кофтинках і светрах. Тому коли цієї п’ятниці до бібліотеки завітали високі гості, перше, що їм показали, був новий котел. Разом із головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим бібліотеку відвідали одразу два народні депутати — Олександр Співаковський та Віктор Кривенко.

За словами Андрія Гордєєва, обласна влада зараз розробляє план заходів щодо того, як зберегти та осучаснити бібліотечну мережу в регіоні, укомплектувати книгами та фахівцями. «І я дуже вдячний Співаковському за те, що він знайшов вихід на Кабмін, домігся виділення коштів на ремонт опалення, щоб маленьким читачам було тепло і комфортно», – зазначив голова ОДА.

Співробітники бібліотеки розповіли гостям про свою роботу, про те, як залучають дітей та підлітків до читання. Вже багато років тут працюють клуб «Читай-компанія мандрує», дитячий клуб розвитку «Пізнайко», театр-студія «Чеширський кіт», літературна студія «Контур», «Бібліокафе», клуб «Справа №, або Інтернет-полювання за геніями» та багато інших гуртків та студій. Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки недарма вважається однією з найкращих дитячих бібліотек України.

Сучасні методики, які використовують у своїй роботі херсонські бібліотекарі для розвитку дитячих талантів і здібностей, дійсно вразили гостей. Адже результат очевидний — книжки тут не припадають пилом на полицях і в залах завжди повно дітей різного віку. Нардеп Віктор Кривенко, який за родом своєї діяльності як раз опікується тим, як привчити українців до гарної книги та зберегти по країні бібліотечну мережу, навіть запропонував провести на базі цього закладу всеукраїнську дискусію щодо подальшого розвитку бібліотек у сучасних умовах.

Цю ідею охоче підтримав колега по парламенту, херсонський нардеп Олександр Співаковський. За його словами, книгозбірні в усі часи були центрами духовного та інтелектуального життя. Проте зараз, коли так стрімко розвиваються сучасні комунікації, аби не закритися і продовжувати виконувати свою місію, бібліотекам потрібно змінювати форми і методи роботи. Особливо це важливо для закладів, які працюють з дітьми.

«Школи і бібліотеки – це ті майданчики, на яких відбувається духовний розвиток дитини. Тому будь-що маємо зберегти цю мережу. І те, що обласна дитяча бібліотека отримала новее обладнання для опалення, є лише невеличкий крок у цьому напрямку. В бібліотеці дитині має бути тепло і затишно. Але важливо не лише зберегти будівлю і забезпечити книжками. Сучасним дітям тут має бути цікаво, а для цього в стінах бібліотек мають поєднатися духовність і сучасність. Якщо буде знайдений цей баланс, бібліотеки отримають новий поштовх для подальшого розвитку», – вважає нардеп.

В цьому сенсі, на його думку, дуже потрібна тісна співпраця всіх гілок влади, освітян, фахівців бібліотечної справи, громадськості — усіх, кому небайдуже майбутнє культури, духовності в нашому місті і в цілому в країні.

«Якщо молодь відчуватиме нашу турботу, вона залишатиметься тут – в Україні, в Херсоні. Вона буде формувати нову духовність, нові погляди, цікаві стартапи. А це саме те, що згодом дасть сталий розвиток нашій країні», – підкреслив Олександр Співаковський.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН