Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині зарплата вчителів зросла до 11 тисяч гривень

Таку ставку отримує, зрозуміло, педагог, за плечима якого 25-30 років стажу, має вищий кваліфікаційний рівень „вчитель-методист”, отримує доплату за вислугу років, обтяжений зошитами, кабінетом і класним керівництвом. У спеціаліста, який тільки-но отримав диплом про вищу освіту, заробітна плата стартує з 5 тисяч гривень. В середньому, вчитель зі стажем 10-15 років, отримує 8-9 тис.грн.

Як і обіцяла нам держава, зарплата, в середньому, зросла на 50%. При розрахунках береться до уваги навантаження вчителя та його кваліфікація. І тут спрацьовує здорова конкуренція – чим кращі умови для навчання у школі, тим більша наповнюваність класів і краще фінансове забезпечення навчального закладу. Адже державна субвенція розраховується від кількості учнів”, – розповіла директор Новокаховської ЗОШ І – ІІІ ступенів №1 Олена Зуйкова.

У Новій Каховці, хоч і невеликому містечку, але все ж конкуренція між школами є. Складніше – у сільській місцевості, де існує явний дефіцит вчителів. Є фактор старіння педагогічних кадрів – працюють вчителі пенсійного та передпенсійного віку. Молоді вчителі до села не поспішають.

Адміністрація шкіл намагається вийти з положення, ставлячи вчителів на заміну. Вчитель, що працює на замінах, максимум може мати 1,5 ставки і тоді деякі освітяни отримують навіть близько 16 тисяч гривень. Але про якість освіти тоді вже не йдеться, коли вчитель заміняє на заняттях не за своїм профілем.

Влада Херсонщини запропонувала стратегію розвитку людського капіталу на 5 років. В області формується регіональне замовлення з цільовим фондом (25% – обласний бюджет, 75% – районний і сільський). Громада формує своє замовлення на конкретного спеціаліста, який після закінчення вищої школи відпрацьовує 3 роки. Місцева рада надає йому робоче місце й певні соціальні гарантії.

Запропоновану модель підтримав профільний парламентський комітет і Міносвіти. Таким чином влада планує забезпечити потребу у вчителях, яка на сьогодні становить 1500 вакансій. В області не вистачає і медичних працівників – існує запит на 1700 спеціалістів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН