Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Названі причини масової загибелі риби у Рибальчому на Херсонщині

«Ніякої екологічної катастрофи не було, це була надзвичайна подія» – такі висновки зробив голова робочої групи з вивчення причин масової загибелі риби у Дніпро-Бузькому лимані в районі селища Рибальчого Голопристанського району, заступник голови облдержадміністрації Вадим Чабан. Він розповів сьогодні кореспондентам Суспільного про роботу фахівців:

“Ми організували колективний виїзд як фахівців, так і представників ДСНС, і 9 листопада провели повторний відбір проб в 5 місцях, із зануренням аквалангістів, щоб подивитись стан кар’єру. Треба було виключити втручання фізичних осіб, одна з версій була – викид небезпечних речовин. За результатами встановлено, що на дні кар’єру дуже високий рівень мулу. Для того, щоб зробити висновки, ми витребували проєкт розробки кар’єру, Каховської ГЕС, опрацювавши документи, комісія встановила – риба загинула від задухи, у зв’язку із повною відсутністю кисню у воді, і великим вмістом аміаку і сірководню.

На той час було перевищення температури на 5 градусів тепла, було багато вітрів, які воду з лиману видували в гирло Дніпра, нами виявлено, що тоді були порушення скиду води, і вода надходила у менших обсягах. Оцінка впливу на довкілля при розробці кар’єру була зроблена так, що водообмін буде здійснюватись вдвічі ширшою водоймою, кар`єр не працював взагалі рік, та біомаса, яка виникала, не пригнічувалась. Всю інформацію ми опрацювали і передали до Національної поліції.

Нагадаємо, 3-го листопада 2019 року працівники рибоохоронного патруля зафіксовали факт масової загибелі риби у піщаному кар’єрі Херсонського торгового морського порту, біля селища Рибальчого Голопристанського району. Тоді загинуло більше 2 млн особин риб.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН