Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Відбулися громадські слухання з питання обговорення проєкту Статуту Херсонської міської територіальної громади

Сьогодні у міськраді відбулися громадські слухання з питання обговорення проєкту Статуту Херсонської міської територіальної громади.

До обговорень, участь у яких взяло загалом 54 херсонця, долучились секретар міської ради Галина Лугова, голова Громадської ради при міському голові Олекандр Мошнягул, експерти проєкту Офісу Ради Європи в Україні з питань місцевої демократії – Максим Лациба та з питань розвитку механізмів громадської участі – Максим Лукінюк, депутати міської ради та громадськість.

“Перший Статут міста Херсона був затверджений рішенням міської ради від 05.09.2003 року. Рішенням від 30.03.2018 року було внесено зміни. Робоча ж група з розробки Статуту, про який сьогодні йде мова, була створена розпорядженням міського голови Ігоря Колихаєва від 09.03.2021 року”, – повідомила Галина Лугова.

Проєкт Статуту складається із Преамбули та 12 розділів, таких як:

  • Форми безпосередньої участі територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення;
  • Участь дітей та молоді у місцевому самоврядуванні;
  • Громадський контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб;
  • Відкритість та прозорість у діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування;;
  • Звітування органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб перед територіальною громадою;
  • Староста та ін

Так, розділ «Звітування органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб перед територіальною громадою». У разі прийняття проєкту Статуту міський голова звітуватиме перед громадою до 1 березня щороку і крім інформації про свою діяльність, надаватиме відомості щодо реалізації стратегічних і програмних документів розвитку територіальної громади, виконання бюджету територіальної громади, плану роботи на наступний звітний період та  результатів виконання плану роботи, оголошеного під час попереднього звітування із зазначенням вжитих заходів.

Депутати міської ради звітуватимуть перед виборцями відповідного виборчого округу, а старости – перед жителями населених пунктів відповідного старостинського округу.

Як зазначено у проєкті Статуту, до участі у консультаціях з громадськістю буде допущено молодь віком 14 років, адже залучення молоді до проведення консультацій з громадськістю, у тому числі електронних консультацій є одним із інструментів для реалізації їх права на участь у формуванні молодіжної політики, згідно Закону України «Про основні засади молодіжної політики», прийнятого у квітні цього року.

Загалом же сьогодні на громадських обговореннях розглянуто близько 10 пропозицій від їхніх учасників.

Статут Херсонської міської територіальної громади затверджуватимуть на черговій сесії міської ради. Із його проєктом можна ознайомитися тут.

Херсонська міськрада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН