Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський виш матиме свої медалі

У Херсонському державному університеті запровадили власні нагороди. Ще й неабиякі – золоту та срібну медалі. З такою ініціативою колектив вишу звернувся до ректора Олександра Співаковського, а професор Співаковський її підтримав беззастережно. Згідно положення, ці заохочувальні відзнаки можуть отримати за особливі заслуги ті працівники вишу, котрі віддали йому не менше тридцяти років («Золота медаль ХДУ»), або не менше двадцяти років («Срібна медаль ХДУ»). На конференції трудового колективу вже визначили й перших кавалерів цих відзнак.

Золоту медаль отримає професор Юрій Бєляєв, котрий пройшов у альма-матер шлях від студента до викладача, потім заступник декана і декана факультету, три каденції підряд був ректором. І саме за його керівництва заклад пройшов шлях епохальних змін від педагогічного інституту до класичного університету. Втім, Юрій Іванович і зараз не покинув рідного вишу – є радником ректора. Кавалером «Срібної медалі Херсонського державного університету» стане народний художник України Володимир Чуприна, котрий очолює вузівську кафедру образотворчого мистецтва. Він також Майстер і Наставник з великої літери. Ще одна «Срібна медаль» засяє на грудях доцента факультету комп’ютерних наук, фізики та математики Якова Плоткіна. Роботі в ХДУ Яков Плоткін віддав 56 років життя, створив цілу наукову школу, а матеріали його досліджень публікувалися у наукових виданнях світового рівня.

Ескізи обох відзнак уже затвердили. Виготовляти їх будуть у Києві, причому покриття медалей справді виконають з щирого золота й срібла. Втім,  для вишу витрати на них надмірним фінансовим тягарем не ляжуть. Адже на рік золоту медаль може отримати тільки одна людина, срібну – дві. А щодо нагород самих по собі, то Херсонський державний університет заснував їх першим у регіоні з-поміж державних вишів. А в цілому по Україні вузівських нагород існує чимало. У Київському державному педагогічному університеті імені Драгоманова, приміром, є своя медаль Драгоманова. То чому б і в Херсоні не заохочувати земляків таким чином? І не чекати, доки у Києві на державну медаль чи орден розщедряться!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН