Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ХДУ відбулася посвята в студенти медичного факультету

Відбулася знакова подія – посвяти у студенти медичного факультету Херсонського державного університету. Урочистий захід проходив у змішаному форматі, об’єднавши 40 здобувачів, які були присутні особисто в івано-франківському офісі ХДУ, та понад 50 учасників у Zoom, – повідомляє пресцентр ХДУ.

“Сьогодні ми з особливою гордістю вітаємо нове покоління медиків, реабілітологів, хіміків та майбутніх вчителів! Ви обрали шлях, сповнений відповідальності, гуманізму та постійного розвитку. Нехай ваші знання та вміння допоможуть вам зберегти здоров’я людей, відкрити нові горизонти в науці та виховати гідне покоління. Посвята у студенти Медичного факультету Херсонського державного університету передбачає посвяту не тільки вступників 2024 року, але й 2022 та 2023 років, тому що на жаль у зв’язку з повномаштабним вторгненням в нашу країну, традиція посвяти була призупинена”, – наголосила ведуча заходу.

 

До урочистого заходу долучилися ректор ХДУ, Олександр Співаковський, проректори, декан медичного факультету Ігор Головченко й викладачі, співробітники та студенти. Також серед присутніх поважні гості – проректор з науково-педагогічної роботи, стратегічного розвитку та інновацій Івано-Франківського національного медичного університету Олександр Бульбук та проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного  університету імені Василя Стефаника  Сергій Шарин.

 

“Для мене особисто медичний факультет – особлива гордість. Він наймолодший, а вже має репутацію серед вступників та професійної спільноти. Звісно, деякі труднощі виникали на початку його заснування. Проте на тлі втрати Україною Криму та його медичного вишу було важливо забезпечити область власними кадрами. І нам це вдалося, маємо вже перший випуск, розподіл до інтернатури, яку, до речі, наші випускники проходять в Івано-Франківському національному медичному університеті.

Віримо, що Херсонщина буде українською та ми будемо її розбудовувати. Вже готуємось до цього, формуючи людський капітал”, – наголосив Олександр Співаковський й побажав студентам медичного факультету  знайти себе у професії, любити людей, виявляти емпатію та буди щасливими.

Також Олександр Співаковський висловив вдячність партнерам – проректору Івано-Франківського національного медичного університету Олександру Бульбуку та проректору Прикарпатського національного  університету імені Василя Стефаника Сергію Шарину за солідарність, слова підтримки нашим здобувачам та й в цілому за підтримку нашого університету.

“Ми співпрацюємо, а не конкуруємо – це і філософія наших взаємин”, – наголосив ректор ХДУ.

 

“Ви вибрали непростий шлях у житті, ви вибрали – медицину. Люди і держава на вас чекають. Адже фахівців і рук в медичній галузі наразі потрібно багато, як у військовій, так і в цивільній.

Херсонський державний університет став для нас взірцем. Ми ставимо вас у приклад і студентам і викладачам, тому що в таких умовах вчитися і розвиватися це непросто. Ви надзвичайно мужні люди! І я бажаю вам зберегти ту мужність і терпіння, і щоб наступне свято ви проводили на своїй рідній землі. Миру і перемоги”, – привітав присутніх Олександр Бульбук.

 

“Коли ви зробили вибір щодо університету і країни в якій ви будете навчатися, ви зробили героїчний вчинок. Адже ви могли виїхати за кордон, могли обрати інший університет. Крім того, ви обрали унікальну професію – професію медика, яка є благородною. Ми захоплюємося Херсонським державним університетом: ви змогли зберегти навчальний процес та не допустили фейковий “Хгу”. Це унікальні речі. Ви показуєте приклад всій Україні. Нехай ми переможемо якнайшвидше і нехай Херсон і Херсонщина буде вільною”, – зазначив Сергій Шарин.

У цей урочистий день слова привітань лунали й від тих, хто, попри молодість, встиг довести свою відданість медицині та Україні. Безпосередньо з лінії фронту, з гарячої Херсонщини, звернулися студенти, які сьогодні є медиками в закладах охорони здоров’я та парамедиками на лінії зіткнення. Їхнє звернення – це не просто вітання, а й заклик до служіння людству.

“Вітаю з цим унікальним днем. Звісно, на деякий час ми втратили цю чудову традицію, але попри всі виклики ми її поновлюємо. І я радий вітати у нашій дружній родині першокурсників”, – наголосив Ігор Головченко та побажав молоді успіхів, впевнено йти вперед до омріяної професії та бути справжніми професіоналами.

“А тепер настав час одягнути ваш перший білий халат – символ чистоти і порядності”, – зазначила ведуча заходу.

В урочистій обстановці, з вираженням глибокої відповідальності перед майбутніми пацієнтами та суспільством в цілому молодь промовила слова клятви здобувача вищої освіти Медичного Факультету Херсонського державного університету.

Відтепер першокурсники будуть служити медицині, її закони будуть для них святі, а білі халати будуть для них найголовнішим атрибутом одягу на все подальше життя!

“Вітаю вас у нашій великій родині Херсонського державного університету! Пам’ятайте, що ви обрали шлях, який вимагає від вас не тільки знань, але й співчуття, відповідальності та відданості. Бажаю вам успіхів у навчанні та в подальшій професійній діяльності!”, – привітав студентів Ігор Головченко.

У ході заходу відбулася цікава інтерактивна гра під час якої досвідчені фахівці ділилися секретами успіху, досвідом та розповідали власні історії успіху.

Продовжилися урочистості на затишному подвір’ї івано-франківського офісу ХДУ. Старшокурсники одягнули білі халати – символи чистоти та порядності – молодшим здобувачам, а далі – майбутні медики пройшли процедуру дегустації солоної гречки – традиційної страви студента.

На завершення усі загадали спільне бажання: провести посвяту студентів медичного факультету на одній з відроджених локацій рідного Херсона.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН