Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Громади Херсонщини вивчали досвід організації гуманітарних хабів на Дніпропетровщині

Представники військових адміністрацій Херсонщини взяли участь у візиті з обміну досвідом щодо організації та функціонування гуманітарних хабів у Дніпропетровській області. Учасники мали змогу ознайомитися з найкращими практиками підтримки внутрішньо переміщених осіб та організації центрів допомоги в умовах воєнного стану (гуманітарних хабів).

Захід організувала Програма «U-LEAD з Європою», разом із херсонськими адміністраціями участь у візиті взяли й релоковані громади Донеччини, Луганщини.

Протягом візиту делегація відвідала кілька гуманітарних центрів: Центр підтримки «Соледар – дорога додому» Соледарської ТГ, Центр «ЯМаріуполь», Центр «Селидове, UA», а також Хаб Попаснянської міської ВЦА у Новомосковській громаді. У Кривому Розі представники громад Херсонської області ознайомилися з роботою гуманітарного хабу, що функціонує для підтримки переміщених жителів Херсонщини.

Оксана Сілюкова, керівниця регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» в Херсонській області, підкреслила значення цього візиту для військових адміністрацій Херсонщини: «Ми змогли побачити, як працюють хаби Донеччини та Луганщини, але зрозуміли, що цей досвід не повністю підходить для нашої області. Зазначені громади мають фінансові можливості й ресурси для підтримки своїх хабів через релоковані місцеві органи влади. На Херсонщині ж ситуація інша — наші громади переформатовані у військові адміністрації, не мають фінансування, власного майна, і мешканці роз’їхалися по всій країні», — пояснила Сілюкова.

Вона зазначила, що для Херсонщини необхідно створювати новий підхід до організації хабів та разом із міжнародними партнерами шукати нові, ефективні рішення.

Євгенія Глєбова, як керівниця Новомиколаївської військової адміністрації взяла участі у заході з обміну досвідом. Вона також підкреслила, що приклад Донеччини та Луганщини у організації гуманітарних хабів – не підходить для херсонських громад та наголосила на важливості пошуку єдиного підходу до створення хабів, з врахуванням особливостей роботи ВА у Херсонській області:

«Це був корисний візит. Організація хабів гуманітарної допомоги – це та тема, про яку ВА Херсонщини потрібно говорити, вивчати формати інших областей та напрацьовувати свої, шукати юридичне підґрунтя».

Валентина Головата, керівниця Мирненської військової адміністрації, підсумовуючи результати візиту також зазначила, що досвід інших регіонів, хоча і важливий, не є повністю адаптованим для Херсонщини. «Хаби Донеччини та Луганщини обслуговують компактно розташованих жителів їхніх громад, тоді як наші люди розкидані по всій країні. Але, ми бачимо приклади успішної роботи хабів, зокрема Маріупольської та Попаснянської громад, і плануємо використати деякі їхні напрацювання у своїх ініціативах», — поділилася Головата.

Джерело – Регіонального офісу U-LEAD у Херсонській області

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН