Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

ГО “Дівчата” відкрили гарячу лінію для постраждалих від гендерно зумовленого насильства

Багато людей асоціюють  гендерно зумовлене насильство (ГЗН) винятково з фізичними або сексуальними формами, проте це лише частина ширшої проблеми. Воно може бути прихованим і непомітним, але не менш руйнівним. Важливо розуміти, що ГЗН не обмежується лише ударами чи домаганнями – воно охоплює різні форми тиску, маніпуляцій та контролю.

Яким буває ГЗН

В Україні існує проблема з ідентифікацією різних видів гендерної ГЗН. Дослідження, проведене ГО «Дівчата» разом з World Vision, виявило, що лише 27% з 2800 опитаних змогли розпізнати випадки сексуального насильства, 20% — фізичне насильство та домагання. Найбільше труднощів виникло при визначенні психологічного та економічного видів ГЗН.

Щоб ефективно протистояти цьому явищу, необхідно чітко розрізняти його форми, ознаки та типові прояви:

– Фізичне насильство. Найбільш очевидний вид, який передбачає будь-які дії, що завдають фізичної шкоди: побиття, штовхання, удушення, порізи, опіки тощо.

– Сексуальне насильство. Домагання, примус до будь-яких сексуальних дій без згоди іншої особи. Сексуальне насильство може бути як поза стосунками, так і в них.

– Психологічне насильство. Часто залишається непоміченим, оскільки проявляється у формі словесних образ, погроз, принижень, постійної критики, ігнорування, контролю поведінки та ізоляції від близьких людей і друзів.

– Економічне насильство. Фінансовий контроль, який позбавляє людину можливості бути самостійною та незалежною. Це може бути обмеження доступу до фінансових ресурсів, можливостей та послуг, контроль над заробітком, заборона працювати, привласнення майна тощо.

Як себе убезпечити?

Перш за все, спитайте себе, чи відчуваєте ви страх або тривогу у стосунках чи у своєму оточенні. Чи маєте відчуття, що ваше життя або рішення контролюються іншими? Чи відчуваєте ізольованість від друзів, родини чи суспільства? Чи помічаєте, що ваші права і свободи обмежені або порушені?
Розуміння різних форм гендерно зумовленого насильства допомагає не тільки самим постраждалим, але й їх близьким вчасно розпізнати ознаки проблем та надати необхідну підтримку. Вчасне виявлення сигналів насильства дозволяє запобігти подальшій ескалації ситуації. Один із найбільш доступних способів — звернення на гарячу лінію допомоги.

Допомога від ГО “Дівчата”

ГО «Дівчата» пропонують комплексну соціально-психологічну допомогу українцям, спрямовану на дітей і дорослих.
Для того, аби отримати консультацію, достатньо вибрати один з доступних способів:
Подзвонити за номером телефона 0800 600 044,

Скористатися чат-ботом на сайті. https://www.divchata.org/uk/

Гаряча лінія пропонує безкоштовні 40-хвилинні консультації з психологами, юристами або соціальними працівниками для кожного, хто потребує підтримки у випадках ГЗН.  Спеціалісти готові допомогти у розв’язанні різних питань, зокрема: подолання психологічних травм, правовий захист, пошук безпечного житла, розробку індивідуального плану підтримки, надання інформації про доступні ресурси тощо. Всі розмови є конфіденційними.

Робота гарячої лінії можлива завдяки проєкту «Надзвичайна допомога населенню, громадам та установам, що постраждали внаслідок війни в Україні», що реалізується ГО «Дівчата» спільно з Help – Hilfe zur Selbsthilfe за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Підготувала Наталія Рудніченко

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН