Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«Мирні Люди», «Граф Монте-Крісто», «Не говори зі злом», «Озброєні піснею» – головні кінопрем’єри вересня

Вересень проходить в Україні під знаком рефлексійного кіно. Менше розважальних сюжетів, більше роздумів, висновків і трішки пісень. Головним фільмом  прокату цього місяця можна вважати українсько-канадсько-французьку документальну стрічку «Мирні Люди», створену режисеркою Оксаною Карпович на основі перехоплених українськими спецслужбами телефонних розмов росіян на війні.
 
«Мирні Люди»
Світова премʼєра відбулась на Берлінському міжнародному кінофестивалі,  де фільм отримав спеціальну відзнаку від екуменічного журі та журі Amnesty International. У ньому кадр за кадром голоси росіян у перехоплених повідомленнях показують світові криваву і загарбницьку суть так званої «спецоперації» : від імперських ілюзій до повного розчарування та втрати глузду, від мародерства до вчинення найжахливіших воєнних злочинів. У фільмі також лунають голоси їхніх матерів і дружин, а зміст розмов з жінками подекуди ще більше жахає глядача та вкотре актуалізує загарбницьку природу російського імперіалізму, роль пропаганди у вторгненні та колективну відповідальність росіян.
«Граф Монте-Крісто»
Екранізація всесвітньо відомого роману Александра Дюма  «Граф Монте-Крісто» від режисерів Александра де Ла Пательєра та Матьє Делапорта. Юний Едмон Дантес (П’єр Ніне) планує стати капітаном корабля та одружитися зі своєю коханою Мерседес (Анаїс Демустьє). Та хлопця несправедливо і він опиняється у замку Іф на віддаленому острові. Там від одного в’язня він дізнається, де заховані скарби тамплієрів. А після втечі знаходить їх і організовує  гідну помсту тим, хто запроторив його у в’язницю і зламав йому життя. Зйомки велися у старовинних спорудах у різних регіонах Франції. А сцени ув’язнення зняті саме у замку Іф, який нині є популярною туристичною локацією. Фільм триває майже три години, але він цього вартий.
«Не говори зі злом»
Напружена історія від відомої кіностудії  Blumhouse та режисера Джеймса Воткінса, який працював над культовим серіалом «Чорне дзеркало». За сюжетом, американська родина вирушає в гості у розкішний заміський маєток до британської сім’ї, з якою вони подружилися під час відпустки. Проте вони навіть не підозрюють, що зовсім скоро відпочинок мрії перетвориться на щось дуже далеке від тих вакацій, про які вони мріяли. Фільм однозначно сподобається любителям жанру «хоррор».
«Озброєні піснею»
Глядачі побачать на екрані зворушливі історії українських виконавців про боротьбу, мужність та голос України у світі. Стрічка розповідає про Святослава Вакарчука, Світлану Тарабарову, Андрія Хливнюка, Миколая Сєргу, Сашу Чемерова, Катерину (Пташку) Поліщук та інших музикантів та музиканток, деякі з них стали на захист України у 2022 році. Режисер фільму – американець Раян Сміт, володар премії «Еммі» за документальний фільм «NFL 360: Хто, якщо не ми» про українських гравців в американський футбол, що приєдналися до лав ЗСУ на початку повномасштабного вторгнення.
Підготувала Наталія Рудніченко.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН