Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ХДУ назвали найпопулярнішу спеціальність серед вступників цього року

Цьогоріч родину Херсонського державного університету, за резльтатами основної хвилі вступу, поповнилиже вже 706 нових студентів. Нині в ХДУ проаналізували результати та тренди першої хвилі вступної кампанії-2024 року, – повідомив Олександр Співаковський.

«Аналізуємо вступну кампанію 2024 року за результатами основної хвилі. Загалом маємо майже 1750 заяв на бакалаврський та магістерський рівні. Це цілком співставно з минулим роком, коли у нас було 1864 заяви. Відчуваємо, як і інші заклади освіти, загальне зменшення кількості вступників», – наголосив ректор ХДУ Олександр Співаоквський.

Найбільш популярною спеціальністю в ХДУ, як і в Україні, стала «Психологія»: 140 заяв на бакалаврат і 123 на магістратуру (це 15% від всіх заяв поданих до університету).

У тренді залишаються ІТ-спеціальності (185 заяв на обидва рівні) та спеціальності медичного спрямування, особливо фізична терапія та реабілітація (майже 130 заяв).

«Взагалі цьогоріч медичний факультет Херсонського державного університету зробив справжній прорив під час вступної кампанії. Наймолодший серед 9 наших факультетів, але вже має дуже гарні показники по першому випуску – всі здобувачі склали державні іспити. Доволі часто чуємо питання: як можна навчати лікарів дистанційно? Відповідаю: дійсно, це неможливо. Через це світній процес на медичному факультеті побудований особливо: більшість занять проходять очно та на реальних базах практик, всі іспити складаються теж очно», – коментує ректор.

Вже не перший рік стабільний інтерес вступників до кон’юнктурних спеціальностей («Фінанси», «Менеджмент», «Готельно-ресторанна справа», «Туризм», тощо – близько 220 заяв). Є гарна динаміка саме по останнім двом прикладним спеціальностям. Інтерес саме від херсонців. Це важливо, адже індустрія гостинності є тим напрямом, який дозволяє швидко створювати робочі місця і відновлювати економіку регіону.

Продовжує падати інтерес до педагогічних спеціальностей (в 2023 році – 738, в 2024 році – 471 заява на обидва рівні всіх спеціальностей галузі 01 Освіта). Це загальнодержавна тенденція, але саме ця галузь сьогодні потребує особливої уваги з боки держави. Вчителів не вистачає, з окремих напрямів – катастрофічно.

За словами ректора ХДУ, із майже 2 тисяч заяв – лише половина з Херсонського регіону (943), Івано-Франківська та області – майже 300 заяв, Одеський регіон – близько 100 заяв, Миколаївський – близько 70.

«В цілому, це підтвердження правильності визначеного нами курсу – ми позиціонуємо себе як абсолютно відкритий цифровий сучасний університет, є цілком конкурентними в межах України. Але збереження херсонської ідентичності залишається пріоритетом. Відкриті для всіх, але віддані Херсонщині. Попри вимушену релокацію, ми плануємо повертатись і брати участь у відновленні людського капіталу рідного регіону», – зазначив Олександр Співаковський.

Наразі вступна кампанія ще триває. Вже з 2 вересня розпочалася 2 хвиля вступу, яка триватиме до кінця жовтня.

Абітурієнти, які планують вступати на бакалаврський рівень та мають прописку на території активних бойових дій й знаходяться за місцем прописки, можуть вступати за внутрішньою співбесідою замість НМТ.

Також триває вступ на магістерський рівень, в тому числі за програмою ваучерів від центру зайнятості. Вступ на основі вже здобутого рівня «Спеціаліст» або «Магістр» через внутрішні іспити у закладі.

 Дивіться відео на ютуб-каналі інформцаійного видання “Український південь”, як під час окупації переховували  український прапор ХДУ,  який є найбільшим  в Херсоні.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН