Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Чорнобаївській громаді на Херсонщині створили хаб допомоги родинам з дітьми для занять просвітою

Дитячий освітній центр у  деокупованій громаді – це важливо для підтримки родин.

Родина братів Владислава та Артема, 11 та 13 років, з початку повномасштабної війни проживає у Чорнобаївській громаді. Понад девʼять місяців діти взагалі не навчалися. Поступово шкільні заняття почали відновлювати, але лише в онлайн форматі через небезпеку обстрілів.

“Коли з’явився хаб допомоги родинам з дітьми в нашій громаді, ми були дуже раді. Ми почали запрошувати братів на заняття до хабу, групові та індивідуальні, зацікавили їх і вони охоче відгукнулися”, – каже Марина, психологиня хабу.

Марина за фахом вчителька початкових класів, вона взялася підтягнути дітей в навчанні. З молодшим Владиславом вони вдосконалюють навички читання та письма, надолужують програму початкових класів. Обидва брати демонструють успіхи в навчанні.

Владиславу подобається і казкотерапія, саме на цих заняттях він вперше почав слухати та читати казки, раніше в його житті книжок було не багато, адже спочатку пандемія, а потім і війна перервали навчання.

Психологи та соціальні працівники хабу пропонують дітям в групових заняттях мандалотерапію. Брати так само долучились – вони з великою увагою та старанністю  розмальовують будиночки в середині мандали (кола) і їхня кольорова гамма почала змінюватись.

“На початку роботи хабу це були похмурі кольори, а  зараз  додалося більше світла та яскравості. Далі діти розповідають, хто живе в цьому будиночку, і як в ньому проходить життя. Артемка поділився своїм страхом перед обстрілами, а Владислав, навпаки, захотів намалювати біля свого будиночка цілий квітник”, – каже Марина.

Діти почали змінюватись і в своїй поведінці: стали не такі зажаті, не бояться висловлюватись та не бояться ставити запитання.
Громадська організація “Успішна жінка” у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні реалізує проєкт “Надання психосоціальної підтримки та кейс-менеджмент родин з дітьми у Херсонській області, які постраждали внаслідок війни” у форматі хабів в Херсонській області. Ми дякуємо за співпрацю ЮНІСЕФ,  яка працює над розширенням програм із порятунку життів дітей і їхніх родин в Україні та Міністерству закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади. З 24 лютого 2022 року ЮНІСЕФ в Україні посилено працює над залученням партнерів, щоб надавати гуманітарну допомогу та різноманітні сервіси дітям, які були змушені покинути свої домівки та/або потерпають від несприятливих умов для життя, щоби діти та молодь якомога менше відчували на собі згубний вплив війни.    
Авторка – Галина Бахматова.
 Читайте на  сайті іфнормаційного видання “Український Південь”:
 Дивіться відео, як на деокупованій Херсонщині відновлюють  освітні споруди :

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН