Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині повідомили про підозру трьом працівникам окупаційної «поліції»: катували місцевого жителя

Троє мешканців Скадовського району пішли на співпрацю з окупантами та влаштувалися працювати до незаконно створеного загарбниками місцевого підрозділу «поліції». Також встановлено, що фігуранти причетні до катування місцевого мирного жителя. Нині усім трьом зловмисникам слідчі обласного главку поліції повідомили про підозру в колабораціонизмі та вчиненні воєнного злочину. Псевдополіцейським загрожує 15 років ув’язнення, – повідомили в Поліції Херсонщини.
Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, оперативники обласного управління СБУ встановили, що двоє скадовчан, віком 23 та 50 років, а також 30-річний житель Володимирівки невдовзі після окупації їх населених пунктів добровільно пішли на співпрацю із загарбниками.
А саме – у червні 2022 року усі троє погодилися працювати у незаконно створеному так званому «скадовскому районном отдєлє поліциі главного управлєнія мвд хєрсонской області». Молодший за віком влаштувався на посаду «врємєнно ісполняющєго обязанності поліцєйского комєндантского взвода». Мешканець Володимирівки став «врємєнно ісполняющім обязанності конвойного отдєлєнія конвоірованія». А старшого за віком фігуранта, врахувавши колишній досвід роботи в карному розшуку (у вересні 2020 року через хворобу він був звільнений із поліції), окупанти призначили «врємєнно ісполняющім обязанності замєстітєля начальніка отдєлєнія уголовного розиска».
Також під час проведення за процесуального керівництва обласної прокуратури слідчо-розшукових заходів правоохоронці встановили, що наприкінці серпня 2022 року псевдополіцейські, погрожуючи застосуванням зброї, незаконно затримали 22-річного місцевого жителя. Чоловік був доставлений до захопленого окупантами приміщення Скадовського районного відділу поліції. Впродовж кількох днів фігуранти допитували ув’язненого, при цьому застосовували до чоловіка фізичне насильство та погрожували йому вбивством.
Слідчі обласного главку поліції інкримінували зловмисникам вчинення злочинів, передбачених ч. 7 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» та ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. Тобто – добровільне зайняття громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території, та жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб. Нині за погодженням із обласною прокуратурою усім трьом фігурантам заочно повідомлено про підозру.
Їм загрожує перебування за гратами строком від 12 до 15 років.
Возможно, это изображение 3 человека и текст
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН