Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Російська влада порушила міжнародне гуманітарне право, викравши цінності Херсонського художнього музею, – комісія ООН

Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні у своїй доповіді Раді ООН з прав людини, опублікованій 15 березня 2024 року, виявила нові докази того, що російська влада вчинила порушення міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також скоїла воєнні злочини на територіях, що потрапили під її контроль в Україні.
Серед задокументованого — і факти незаконного заволодіння культурними цінностями, в тому числі з Херсонського художнього музею, –  повідомляє адміністрація  Херсонського художнього музею.
 А САМЕ:
51. Комісія вивчила інформацію, пов’язану з захопленням російською владою культурних цінностей на підконтрольних їй територіях, і задокументувала два випадки в місті Херсон, Херсонської області. Розслідування свідчать, що починаючи з кінця жовтня 2022 року до початку листопада 2022 року, протягом останніх днів окупації міста Херсон, російська влада перемістила культурні цінності з Херсонського обласного художнього музею та архівні документи з Державного архіву Херсонської області до Автономної Республіки Крим (далі – Крим). За оцінками співробітників обох закладів, вилучено понад 10 000 предметів з музею та 70 відсотків документів з головної будівлі Державного архіву. Кілька призначених Російською Федерацією місцевих органів публічно підтвердили передачу, заявивши, що їхньою метою було зберегти цінності від впливу збройного конфлікту. Наприклад, 30 жовтня 2022 року Міністерство культури Херсонської області під керівництвом Російської Федерації заявило, що воно “активно сприяло евакуації цінностей […] музеїв Херсонської області” і що “якщо таких заходів не буде вжито, то діями київського режиму можуть бути стерті культура та історія нашої Батьківщини”.
52. Однак у справі про вилучення архівних документів Комісія не знайшла жодних ознак того, що російська влада співпрацювала з українською владою щодо передбачуваних заходів консервації, як того вимагає закон. Крім того, 18 березня 2023 року Російська Федерація прийняла закон, який передбачає, що музейні колекції та архівні документи територій Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей, серед іншого, стануть частиною Музейного фонду Російської Федерації та Архівного фонду відповідно.
“Наслідком цього закону є привласнення вищезазначених об’єктів. Комісія дійшла висновку, що російська влада порушила міжнародне гуманітарне право щодо культурних цінностей і вчинила воєнний злочин, захопивши власність противника, – зазначили комісія  в  Раді  ООН.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН