Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ректор ХДУ Олександр Співаковський у складі української делегації перебуває у Страсбурзі (Франція)

Ректор ХДУ Олександр Співаковський перебуває з робочим візитом в Університеті Страсбурга. У складі делегації з представників 15 українських та 2 польських університетів він працює над напрямом «Європейське та українськезі  університетське стратегічне партнерство» в Страсбурзі (Франція) під патронатом та за участі пані Єви Копач, віцепрезидентки Європейського парламенту, – повідомляє пресцентр ХДУ.

 

 

У межах візиту відбулася зустріч з пані Євою Копач, професором Мішель Денекен Університету Страсбурга, головою та президентом програми EPICUR, професоркою Богумілою Каневською, ректоркою Університету ім. Адама Міцкевича в Познані. До вітального слова онлайн долучився заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький та керівниці національного офісу програми Erasmus+ Світлана Шитікова.

 

Також було розглянуто саме питання україно-європейської співпраці у вищій освіті, знайомилися з проєктами та пропозиціями європейського альянсу EPICUR, до якого входять університети 9 країн Європи, а також вивчали кращі практики представників інших університетських європейських альянсів.

Олександр Співаковський наголосив, що мета одна – за участі Європейського парламенту створити сталу екосистему, в якій на одних цінностях та принципах співпрацюють заклади освіти, науковці, студенти. Важливо, що партнери бачать Україну та українську освіту частиною цієї екосистеми.

 

Представники Європейської комісії озвучили своє бачення співпраці з українськими університетами.

“Мав честь англійською мовою презентувати кейс Херсонського державного університету щодо міжнародної співпраці та роботи в умовах релокації. Підкреслив, що саме інтернаціоналізацію ми визначили своїм стратегічним пріоритетом і робимо все, щоб інтегруватись у європейське освітнє середовище та стати інноваційним відкритим цифровим університетом. Розповів про наш досвід стійкості в умовах повномасштабного вторгнення та розпорошеності академічної спільноти, про наші успіхи, про те, що все це було б неможливо без підтримки міжнародних партнерів та нашого надійного друга – Прикарпатського Національного Університету Імені Василя Стефаника та його ректора Ігоря Цепенди”, – зазначив ректор.

 

Олександр Співаковський презентував видання «Херсонські есеї: жити, щоб перемагати», де зібрані особисті історії, пов’язані з війною та окупацією представників нашої спільноти. Також ректор передав наше інституційне видання «Чорний лебідь в історії Херсонського державного університету, або Хроніки релокованого вишу», а також наукове видання «Літопис цивільного спротиву Херсона у вимірах повномасштабної агресії росії проти України у 2022 році».

 

“Зараз весь світ обговорює український документальний фільм «20 днів в Маріуполі», який отримав Оскар. Це дуже правильно, коли українці використовують різні майданчики та формати, щоб доносити світові правду про те, що переживає наша країна. Радію з того, що у мене була можливість говорити про освіту, яка формує цінності, про свободу та про українців на заході, який проходить під патронатом Європейського парламенту та за підтримки Європейського університетського альянсу EPICUR, Польського національного агентства з питань академічного обміну (NAWA) та програми Erasmus+ Європейського Союзу”, – підкреслив Олександр Співаковський.

 

За результатами зустрічі було підписано спільну заяву щодо продовження співпраці українських університетів з європейськими партнерами у міжнародних проєктах, наукових дослідженнях, академічної мобільності.

“Відвідали з колегами Європарламент, де розгорнули прапор України. Для кожного з нас це дуже символічно, знак того, що Україна та Європейський Союз єдині.

Щиро вдячні Університету ім. Адама Міцкевича за організацію візиту та за запрошення”, – підсумував Олександр Співаковський.

Читайте на  сайті інформаційного видання “Український південь”:

Студентка ХДУ посіла призове місце на Всеукраїнському конкурсі есе «Мій Шевченко»

На економічні спеціальності без НМТ: приймальня комісія ХДУ повідомила про нововедення

 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН