Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

10 березня – День Державного гімну України: цікаві факти

10 Березня – День Державного гімну
України, одного з головних державних символів України поряд із прапором і гербом. 10 березня 1865 року вперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна».  Це свято було затверджене Кабінетом Міністрів України 7 грудня 2021 року, а сам Гімн офіційно був затверджений Верховною Радою 6 березня 2003 року.
Символ, яким українці пишаються.
Символ, який українців об‘єднує.

Український гімн створили у 1862 році, коли на одній з вечірок поета-етнографа Павла Чубинського сербські студенти, що навчалися в Київському університеті, співали патріотичну пісню. Чубинському пісня дуже сподобалася й за півгодини він склав пісню “Ще не вмерла Україна” на сербський мотив, яка набула набаченої популярності серед прогресивних українців. За це Чубинського вислали в Архангельську губернію, – повідомляє “Апостроф”.

Й коли в радянському союзі було вирішено створити окремий гімн для кожної країни в його складі, то “Ще не вмерла Україна” був одразу відкинутий. Натомість затвердили текст Павла Тичини “Живи, Україно, прекрасна і сильна”, який й став державним гімном Української РСР у період з 1949 до 1991 роки.

Гімн України набув значної популярності в ході масових протестів в країні у 2004 та 2013 роках.

У Новорічну ніч 2014 року на Майдані Незалежності разом заспівали гімн майже півмільйона українців, що стало “світовим рекордом”.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН