Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Національному парку “Кам’янська Січ” на Херсонщині квітнуть первоцвіти (фото)

Світлини з первоцвітами – на сторінці фейсбук  Національного парку “Кам’янська Січ”.
“Тільки-но природоохоронну територію прикрасив крокус (шафран сітчастий), а вже видніються і жовті квіточки горицвіта волзького (Adonis wolgensis ) – це багаторічна трав’яниста рослина 10-30 см заввишки, коротко запушена, з товстим косогоризонтальним коротким кореневищем. Стеблові листки пірчасто розсічені на лінійно-ланцетні частки. Квіти поодинокі, на кінцях пагонів, лимонно-жовтуваті з 12-20 листочками оцвітини (1,2-2 см діаметром). Плід багатогорішок. Розмножується насінням. Обидві рослини – крокус і горицвіт волзький внесені до Червоної Книги України.
“Цього року через теплу зиму ці рослини розквітли на місяць раніше, – говорить Іван Мойсієнко, професор ХДУ. – Крокус і горицвіт завжди були на цій території. Це характерні рослини для цілинних степів”.
Але порадувати своїм гарним цвітінням місцевих вони не зможуть, бо територія Нацпарку залишається замінованою, постійно обстрілюється, та бомбардується з дронів.
“У 2022 та 2023 рр., вже після деокупації ми здійснили 4 екпедиційні виїзди на території НПП «Кам’янська Січ». Під час окупації по цій території рухалась важка військова техніка, російські загарбники збудували численні фортицікаційні споруди (окопи, бліндажі, капори, доти) пошкодивши грунтовий покрив. Тож частина популяції рослин знищена. Однак, оцінити масштаби втрат наразі не можливо, так як більша частина території Парку недоступна для вчених, через замінування та військові дії”, – додав Іван Мойсієнко.
Співробітники Нацпарку на території розмістили таблички, нагадуючи місцевим жителям, що перебувати на цій території небезпечно, а тому милуватися первоцвітами цього року можна   через світлини в соцмережах

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН