Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Слідчі поліції Херсонщини повідомили псевдозавідувачу гуртожитками херсонського університету про підозру в пособництві окупантам

Під час тимчасової окупації Херсона місцевий житель погодився на співпрацю з окупаційною владою. Чоловік обійняв одну з керівних посад у незаконно захопленому херсонському вищому навчальному закладі. Діяльність фігуранта на посаді була кваліфікована слідчими як пособництво державі-агресору. Підозрюваному загрожує 12 років ув’язнення, – повідомляє Поліція Херсонщини.
Як розповів заступник начальника слідчого управління поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, особу зловмисника та його причетність до вчинення дій, спрямованих проти основ національної безпеки України, встановили оперативники управління стратегічних розслідувань у Херсонській області.
Проведеними подальшими слідчо-розшуковими заходами поліцейські зібрали докази, які підтверджують злочинну діяльність 46-річного чоловіка.
Так встановлено, що у червні 2022 року фігурант погодився на пропозицію представників окупаційної адміністрації зайняти посаду так званого «виконуючого обов’язки директора студентського містечка», яке підпорядковувалося так званій «державній бюджетній освітній установі вищої освіти херсонської області «херсонський державний університет»».
Псевдокерівник контролював підбір працівників на посади завідуючих гуртожитками, технічного персоналу, організовував виконання наказів та вказівок так званого «ректора», розпоряджався майном та фінансами гуртожитків студентського містечка. Тобто – здійснював загальну організацію роботи студмістечка та функціонування гуртожитків.
Окрім цього, за вказівками фігуранта до гуртожитків заселили працівників окупаційної адміністрації та членів їх сімей, військових рф, в тому числі працівників фсб.
Коли почалася евакуація окупантів на лівобережжя Херсонщини, так званий «директор студмістечка» за вказівкою окупаційної адміністрації організував вивезення з гуртожитків майна, яке перебувало на балансі захопленого окупантами легітимного Херсонського державного університету (меблів, комп’ютерної техніки та іншої апаратури).
Слідчі інкримінували фігуранту вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 «Пособництво державі-агресору» Кримінального кодексу України. Нині за погодженням із обласною прокуратурою зловмиснику заочно повідомлено про підозру. Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН