Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На передовій між життям і смертю: історія медсестри, яка працює у прифронтовому Херсоні

15 лютого щорічно у всьому світі відзначають Міжнародний день операційної медичної сестри. Цей день був оголошений Європейською асоціацією операційних медичних сестер у 2009 році. Мабуть, важко додати щось нове до того, що медична операційна сестра – це універсальний фахівець, який володіє багажем глибоких знань з різних галузей медицини. Крім цього, важлива і юридична підготовка – праця персоналу в операційній регулюється суворими правилами і стандартами, кожне з яких сестра повинна знати напам’ять. У роботі такого фахівця значення має навіть фізична підготовка – адже як непросто стояти 8 годин з оперуючим хірургом, виконуючи миттєво всі свої професійні навички.
Знайомтесь – Волощук Олена, операційна медична сестра хірургічного відділення лікарні ім.Є.Є.Карабелеша.
Ця миловидна жінка з іскорками доброти в очах для когось може не залишитися в пам’яті. Адже після операції пацієнт не завжди пересікається з тими, хто рятував його життя в операційній. Хоча в нинішніх умовах сталися деякі зміни і після оперативних втручань перев’язки людям роблять ті, хто в строю.
Олена Миколаївна не випадкова людина в медицині, бо з дитинства мріяла стати медичною сестрою. До цього спонукала ситуація з її частими хворобами. Та в першу чергу те, що мама працювала в лікарні і дитина бачила як відбувається процес лікування. Тож дівчинка свідомо втілила свою мрію в життя. Вступила до Херсонського базового медичного коледжу і по закінченню у 1998 році розпочала свою діяльність маніпуляційною сестрою у дитячому відділення лікарні Водників. Далі життєва стежина завела її до лікарні ім.Тропіних. Там здебільшого працювала на операціях гінекологічного спрямування. Але зрештою жінка повернулася в родину карабелешівської сім’ї – з 2021 року і по теперішній час беззмінно працює тут.
Волощук Олена тепло відгукується і про колишніх колег, і про нинішніх.
Говорить, всюди дуже дружня команда, у якій допоможуть адаптуватися і ввійти, так би мовити, у курс справи. Адже саме від операційної сестри залежить додержання санітарно-епідеміологічного режиму у хірургічному блоці, щоб все необхідне заздалегідь знаходилося на своїх місцях. Не дарма кажуть, що хірург і медсестра – єдине ціле на рівні поглядів, без слів.
Таку професію може вибрати тільки по-справжньому добра, уважна, чуйна до чужої біди людина. Саме такою і є наша героїня. Крім того, доводиться у де в чому собі відмовляти, як жінці. Ніяких парфумів, манікюру чи вишуканих прикрас.
А ще – постійно бути напоготові – викликати на термінову операцію можуть у будь-який час.
А на роботі все ладиться завдяки розумінню вдома – чоловік підтримує і шанує дружину. Разом виростили двох дітей і донечка вже подарувала онука. Навесні Андрійкові виповниться 5 рочків і він часто спілкується з бабусею і дідусем по відеозв’язку. Це поки що єдиний спосіб побачитися і почутися. Бо, як каже Олена Миколаївна, вона з чоловіком і мамою вирішили залишитися в Херсоні і тут дочекатися остаточної перемоги над віроломним ворогом.
Олена згадує як в коледжі вчитель з хірургії наголошував: якщо хочете стати хорошою медсестрою, то треба працювати в реанімації чи оперблоці. І коли вона спробувала свої сили і знання на першій у своєму житті операції, то чітко зрозуміла, що тут її місце і більше ніде не зможе себе реалізувати. Усе було по ній: у процесі оперативного втручання разом з лікарем стежити за ходом операції, вміти передбачати, який інструмент знадобитися хірургу в наступний момент і своєчасно його подати.
На сьогодні Олена Волощук має вишу кваліфікаційну категорію зі спеціальності «Сестринська справа». Але набуті знання і досвід все одно вимагають вчитися і розвиватися далі – щоб постійно отримувати від роботи задоволення. В Олени Миколаївни є своє розуміння про щастя – вранці вона з радістю йде на роботу, а ввечері з задоволенням повертається додому. Якщо день видається важким, то допомагають відновитися цукерки або квіти. Вона проживає у приватному будинку, тож квіти радують і в кімнатах, і на вулиці. Це її антидепресант і внутрішнє задоволення від створеної краси власними руками.
Зараз планових операцій дуже мало. Але Олена журиться, що люди часом приходять у тяжкому стані, а від цього залежить складність оперативного втручання і як резутат – численні перев’язки. Багато літніх людей, які потребують догляду та уваги. Тому праця операційної медичної сестри не тільки дуже нелегка, але й благородна і цінна.
Ми пишаємося всіма медичними сестрами, у яких сьогодні професійне свято. А в особі Волощук Олени вітаємо всіх, хто працює в оперблоці – серці лікарні. І бажаємо, щоб їм зустрічалися тільки хороші люди. Гордимося тими, хто перебуває там, де вирішується доля пацієнта і стоїть дилема між здоров’ям і хворобою, між життям і смертю.
Щастя, любові і всіх вам благ, дорогі операційні медичні сестрички!
 Авторка – Галина Лисенко.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН