Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Дві сторони медалі: коли зрадників та колаборантів позбавлять державних нагород?

За період війни  державні нагороди стали символом героїзму, жертовності та кровопролитної боротьби за захист суверенітету та територіальної цілісності України.

Званням Герой України нагороджений командир “Азову” Денис Прокопенко (Редіс), посмертно нагороджені командир 1 ОМБ “Вовки Да Вінчі” Дмитро Коцюбайло (Да Вінчі) та командир батальйону 72 бригади Андрій Верхогляд (Лівша). Орденом Богдана Хмельницького нагороджені кіборги Євгеній Жуков (Маршал) та Максим Миргородський (Майк). Кавалером ордену Данила Галицького є начальник служби зв’язків з громадськістю Командування Повітряних сил Юрій Ігнат, – повідомляє Рух Чесно

Водночас чимало фігурантів Реєстру зрадників досі мають державні нагороди. Зокрема, звання Герой України має один із лідерів забороненої проросійської партії ОПЗЖ Юрій Бойко. Дмитро Табачник нагороджений орденом Богдана Хмельницького, Ілля Кива – орденом Данила Галицького, Микола Азаров, Олександр Єфремов, Віктор Медведчук – орденами князя Ярослава Мудрого. Частина цих осіб визнані судом винними або мають підозри правоохоронних органів у злочинах проти національної безпеки.

 

Правова колізія, яка склалася з державними нагородами, загрожує національній безпеці та знецінює подвиги військових. Зрадники, які роками готували підґрунтя  для російського вторгнення, не можуть бути нагородженими на рівні з героями, які віддали життя в боях з окупантами.

Наразі президент може позбавити державних нагород лише у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин відповідно до статті 16 Закону “Про державні нагороди України”. Відповідно до процедур, суд має надіслати подання Президенту, а  комісія державних нагород та геральдики має підготувати відповідні клопотання щодо позбавлення державних нагород.

Дуже часто судовий процес триває роками, а особа в цей час володіє нагородами. Яскравий приклад – справа Олега Царьова. У 2014 році прокуратура розпочала кримінальне провадження проти Царьова за статтею  посягання на територіальну цілісність. Лише у 2023 році суд визнав Царьова винним. У березні 2023 року Шевченківський районний суд міста Києва звертався до Президента з поданням щодо позбавлення Царьова державної нагороди. Проте на сайті Президента аналітики Руху ЧЕСНО не знайшли оприлюдненого наказу про позбавлення Царьова ордену “За заслуги” .

Щоб спростити процедуру позбавлення державних нагород, наприкінці 2021 року нардепи подали законопроєкт № 6163. Відповідно до проєкту, пропонується вносити на розгляд президенту подання про позбавлення державної нагороди у випадках, якщо нагороджений  виправдовує збройну агресію проти України, анексію території, має зв’язки з окупаційними силами або пропагує органи держави-агресора та її посадових осіб.

Законопроєкт був проголосований у першому читанні у квітні 2022 року. З того часу нардепи до нього не поверталися. Більше того, на початку 2023 року нардепи подали ще 4 законопроєкти, які стосуються процедури позбавлення державних нагород України (№84078407-18407-28407-3 ).

“Понад два роки нардепи не можуть прийняти рішення щодо спрощення процедури позбавлення державних нагород. Наявність звань та орденів у соратників Януковича, зрадників та проросійських політиків дискредитує інститут державних нагород. Рух ЧЕСНО закликає парламентарів доопрацювати проєкт №6163 та виносити на голосування у другому читанні. Будемо стежити за голосуванням та висвітлювати позицію кожного нардепа”, – наголошує лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

В коментарі Руху ЧЕСНО автор законопроєкту Роман Лозинський зазначив, що після повернення із зони бойових дій активно включився в адвокацію проєкту.

“Я поставив питання голові комітету безпеки та оборони, чому законопроєкт досі не підготовлений до другого читання і навіть не пройшов комітет. Відповіді, яку можна зрозуміти, я не почув. Зараз ми з Романом Костенком все підготували до розгляду комітету. Ми передбачаємо, що в першій половині грудня законопроєкт буде підтриманий комітетом. І я дуже вірю, що ще цього року ми побачимо 226+ на табло. Ми не можемо жити у двох реальностях, коли в нас Героєм України є воїн, який віддав життя за захист своєї країни, і в цей же час – зрадники такого формату, як Бойко та Богуслаєв”, – зазначає Лозинський.

Важливо не лише позбавити державних нагород зрадників та колаборантів, а й позбутися радянського підходу до нагородження. У суспільстві давно вже трансформувався образ Героя, настав час змінити процедуру відбору та подання осіб для нагородження. Механізм має бути прозорим, з чітко розробленими критеріями для номінації, із залученням незалежних експертів.

Нагадаємо, раніше Рух ЧЕСНО надіслав звернення до Офісу Президента щодо позбавлення державних нагород фігурантів Реєстру зрадників – Володимира СальдоЄвгена БалицькогоІллю Киву та Олега Царьова. Ці особи отримали вироки суду в злочинах проти національної безпеки.

Катерина Березюк для “Лівого Берега

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН