Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українські ЗРК “Бук“ адаптували під американські ракети Sea Sparrow

Українські зенітно-ракетні комплекси 9K37M “Бук-М1” адаптували для використання американських ракет RIM-7 Sea Sparrow класу “корабель-повітря” з напівактивною голівкою радіолокації самонаведення. Про це розповів речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

Про те, що на озброєнні ЗСУ з’явилися ракети RIM-7 Sea Sparrow, стало відомо у січні 2023 року. Це було своєчасне рішення західних союзників, оскільки у ЗСУ скорочуються запаси радянських ракет для радянських зенітно-ракетних комплексів. В іншому випадку, численні радянські ЗРК 9K37 “Бук”, які ще є у ЗСУ, залишилися б без боєприпасів, тобто стали б марними. До речі, за даними Military Balance, станом на 2020 рік Україна мала 72 ЗРК “Бук”.

Західні союзники мають великі запаси ракет Sea Sparrow. Звичайно, Sea Sparrow менше та легше, ніж радянські аналоги. Але у Sea Sparrow дальність поразки менша – 20-25 км, залежно від версії, порівняно з дальністю 30-35 км у радянських аналогічних ракет. Тому ЗРК “Бук” із ракетами RIM-7 потрібно, мабуть, використовувати головним чином для охорони об’єктів критичної інфраструктури.

Чому для інтеграції із ракетами RIM-7 Sea Sparrow обрали ЗРК “Бук”? Тому, що у нього багато каналів наведення і він зручніший в експлантації.

ЗРК 2К12 “Куб” із ракетами Sea Sparrow.Раніше вже робилися спроби інтегрувати ракети RIM-7 до радянських ЗРК. Так, у 2008 році на Міжнародній виставці оборонної промисловості у Кельні (Німеччина) публіці показали ЗРК 2К12 “Куб” із ракетами Sea Sparrow. Цю модернізацію запропонували американська компанія Raytheon та польська компанія Wojskowe Zakłady Ubezpieczenia. Американські ракети мали замінити радянські ракети 3M9, запаси яких вичерпуються.

У Чехії також хотіли адаптувати радянський комплекс 2K12 “Куб” із західними ракетами. Зокрема, з італійськими ракетами MBDA Aspide 2000, які технічно схожі з AIM-7 Sparrow (вона також лягла в основу ракети RIM-7 Sea Sparrow). Комплекс розробили, але на озброєння армії Чехії його не прийняли.

Today

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН