Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як ставляться до ізраїльської війни в Україні. Інтерв’ю з послом Михайлом Бродським

На фото. Михайло Бродський, посол Ізраїлю в Україні

Михайло Бродський, посол Ізраїлю в Україні, працює у надзвичайному режимі вже 1,5 роки. Тепер до війни, що ведеться на українській землі, додалася ще одна – на батьківщині посла. “Вісті” поставили йому питання щодо впливу цієї нової війни на відносини між двома країнами.

Михайло Бродський, посол Ізраїлю в Україні Посольство Ізраїлю у Києві працює у надзвичайному режимі з травня 2022 року – через воєнний стан в Україні. В останні три тижні робота посольства стала ще більш інтенсивною та напруженою через безпрецедентні воєнні дії в Ізраїлі. Біль та розпач, спричинені трагічними подіями в обох країнах, поділяють і євреї України, і вихідці з України в Ізраїлі.

Проте надзвичайний та повноважний посол Ізраїлю в Україні Михайло (Михаель) Бродський випромінює впевненість та навіть оптимізм. Інтерв’ю “Вістям” 26 жовтня розпочалося за мить після розміщення послом пронизливого ролика, присвяченого подіям в Ізраїлі, який був знятий у Бабиному яру.
– Як ставляться до ізраїльської війни в Україні, яка сама понад півтора року перебуває у стані війни?

– Якщо в інших країнах ізраїльським дипломатам доводиться просто пояснювати позицію Ізраїлю, то в Україні потрібно брати до уваги те, що відбувається тут, де люди вже понад півтора роки живуть у стані війни – з повітряними тривогами, ракетними обстрілами, комендантською годиною, важкими звістками з фронтів. В результаті почуття притуплюються. З одного боку, це ускладнює наше завдання, а з іншого – часто й не потрібно нічого пояснювати, бо тут дуже добре розуміють, що відбувається в Ізраїлі.

Навіть під час війни ми продовжуємо надавати Україні гуманітарну допомогу. Із самого початку війни в Ізраїлі ми відчули велику підтримку як з боку української влади – президента, уряду та Верховної Ради – так і з боку пересічних українців. Я вважаю, що в нинішній ситуації Україна є найбільшою проізраїльською країною в Європі.

– Що ви особисто відчуваєте останні три тижні?
– Багато хто в Україні – і далеко не лише євреї – сприймає те, що сталося в Ізраїлі, дуже особисто. Ізраїль та Україна завжди були дуже близькі, а спільна біда робить нас ще ближчими.

Дуже багато хто запитує мене, як таке сталося, як терористам вдалося застати Ізраїль зненацька? Я відповідаю, що рано робити висновки, перш за все, потрібно перемогти. Але відповіді на всі запитання обов’язково будуть надані. Думаю, українцям зрозуміла ця відповідь, бо вони теж перебувають у схожій ситуації, у них теж є чимало питань, на які поки що немає відповіді

– Як висвітлюється в українських ЗМІ тема викрадених громадян України?

– Нам невідома точна кількість громадян України, які опинилися у заручниках ХАМАСу. Але ми достеменно знаємо, що понад 20 громадян України загинули від рук терористів. Більшість з них мали подвійне громадянство, і їхні сім’ї живуть в Ізраїлі. На нашого консула було покладено сумну місію з повідомлення родичів загиблих в Україні.

В українській пресі – колосальний інтерес до того, що відбувається в Ізраїлі. І важливо підкреслити, що події подаються з проізраїльської точки зору. Багато провідних каналів новин, блогери і телеграм-канали переключилися на ізраїльську повістку. З погляду українців, ми знаходимося в одному човні та воюємо проти спільних ворогів. Сьогодні в Україні часто можна почути, що ми протистоїмо одній “осі зла”.

Звісно, ​​дві війни взаємопов’язані, ситуація у нас впливає на Україну, і навпаки. З іншого боку, я дуже обережно ставлюся до порівнянь та узагальнення. Ізраїль перебуває у стані війни вже 75 років, а єврейсько-арабське протистояння розпочалося набагато раніше. Причини наших конфліктів – абсолютно різні.

– Чи є допомога від української влади в контактах щодо повернення полонених?
– Мені невідомо про таку допомогу та про звернення за нею.
– А який загальний настрій української влади на події в Ізраїлі? Адже вони мають привід ображатися на ізраїльську владу.
– Я не думаю, що Україна має привід ображатися.

Якщо йдеться про візит Зеленського, цей візит відбудеться найближчим часом.

Я хочу наголосити, що з самого початку війни з ініціативи президента України відбулася його розмова з прем’єр-міністром Ізраїлю, під час якої Володимир Зеленський висловив Біньямину Нетаніягу абсолютну підтримку та співчуття.
– Чи були звернення до посольства з боку українців щодо загиблих чи поранених в Ізраїлі рідних?
– У таких випадках першу інформацію завжди одержує посольство України в Ізраїлі. До нас звертаються у разі потреби репатріації тіл. Наприклад, зараз надійшло прохання з Харкова про доставку праху одного із загиблих громадян України на батьківщину.
– На тлі війни в Ізраїлі у світі спостерігається зростання антисемітських нападів. У ніч на 26 жовтня була осквернена синагога у Миколаєві. Чи спостерігаєте зростання антисемітизму в Україні?
– За винятком епізоду у Миколаєві, ми не бачимо фізичних проявів антисемітизму в Україні. Україна – одна з небагатьох країн світу, де не було жодної акції на підтримку ХАМАСу. І хоча через воєнний стан масові заходи тут заборонені, проте у різних містах України проходило чимало акцій солідарності з Ізраїлем у приміщеннях, а у Києві на Оболоні акція на підтримку Ізраїлю пройшла на вулиці, незважаючи на заборони воєнного часу.
– Ваша дружина Регіна Шафір робить чудові зворушливі комікси та ролики, проводячи паралелі між важкими ситуаціями ізраїльтян та українців. Чи це допомагає у вашій роботі?

– Моя дружина – художник, мультиплікатор. Вона має чудову здатність застосовувати свої таланти в будь-якій ситуації і в будь-якому місці, де б ми не знаходилися. Між Ізраїлем та Україною справді багато спільного, і їй чудово вдається показати це у коміксах та відео. Іноді один образ, один малюнок може сказати більше тисячі слів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН