Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Найпоширенішою схемою інтернет-шахрайства на сьогодні залишається продаж неіснуючих товарів, – Анатолій Філь

Сьогодні поспілкувались з Анатолієм Філем – начальником управління протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України. Вітаю, Анатоліє! Розкажіть нам, що таке кіберзлочини?

Кіберзлочин – суспільно небезпечне винне діяння, кримінальна відповідальність за яке передбачена законодавством, вчинене в кіберпросторі за допомогою електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку, яке полягає в протиправному, несанкціонованому створенні, зберіганні, обробці, підробці, блокуванні, знищенні об’єктів інформаційної інфраструктури.

  • Хто найчастіше стає жертвою кіберзлочину?
  • Жертвою кіберзлочинців може стати будь-хто. Вам не обов’язково бути керівником великої компанії або знаменитістю, часто від атак хакерів страждають звичайні люди.

Відсутність фізичного контакту з жертвою або представниками фінансової установи, а також анонімність, швидкість здійснення стали ключовими передумовами підвищення зацікавленності злочинців кіберпростором.

На мою думку, найбільше від кіберзлочинів страждає молодь, яка досить часто користується соціальними мережами та мессенджерами, при цьому вони не турбуються навіть про такі заходи безпеки, як встановлення надійного пароля або двухфакторної авторизації та ті, хто здійснюють придбання товарів в мережі Інтернет.

 

  • Які найпоширеніші шахрайські схеми актуальні  сьогодні?
  • Найпоширенішою схемою інтернет-шахрайства на сьогодні залишається продаж неіснуючих товарів. Вказаний вид шахрайства не залежить від платформи на якій розміщується оголошення. Мета шахраїв отримати передплату, чи повну суму за неіснуючий товар  від покупця, після чого перестати виходити на зв’язок та не поставити товар.

 

  • Як вберегти себе від шахрайства в інтернеті?
  • Для того, щоб не стати жертвою шахраїв необхідно дотримуватись таких правил: купувати та сплачувати лише на перевірених сайтах, надавати перевагу накладеному платежу у разі купівлі на платформі оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи та не переходьте у сторонні мессенджериперевіряти правильність назви необхідного сайту: адже один непомітний символ на панелі адреси може означати, що Ви потрапили на фішинговий сайт у жодному разі не повідомляти дані банківської картки, а також коди з SMS від мобільного оператора або банку, які можуть використовуватися для підтвердження платежів. А в разі сумніву чи з Вами веде бесіду справжній працівник банку, звернутись до банку за номером телефону, вказаним на звороті карти. Також дуже простий, але дієвий спосіб перевіряти номер телефону/банківської картки та назву сайту в пошукових системах мережі Інтернет.

 

  • Поточна криміногенна ситуація онлайн-шахрайства, зокрема в Одеському регіоні? Погіршилась чи покращилась ситуація у зв’язку із військовим станом?
  • Насправді ситуація залишилась приблизно на рівні минулого року, проте змінилися напрямки, за якими «працюють» шахраї. Здебільшого, вони перенаправили свою діяльність  на продаж генераторів, військового спорядження та допомогу ЗСУ, але звісно ж не припинили користуватися всім знайомими схемами «продажу» в інтернеті.

 

  • Куди можна подати скаргу/заяву про правопорушення? Який алгоритм дій?
  • Про такі факти необхідно повідомляти Департамент кіберполіції або органи та підрозділи Національної поліції України.
  •  Дякуємо за розмову!
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН