Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Псевдодиректорці школи у Бериславі загрожує тюремне ув’язнення: завершене досудове розслідування

Так званій директорці школи №3 Берислава у вересні цього року було повідомлено про підозру у колабораційній діяльності. Наразі працівники слідчого управління поліції Херсонщини завершили досудове розслідування та обвинувальний акт скерували на розгляд суду, – повідомляє Поліція Херсонщини.
Як повідомив заступник начальника слідчого управління обласного главку поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, слідчі та оперативники управління карного розшуку, в тому числі із використанням можливостей працівників відділу кримінального аналізу, зібрали достатньо доказів для обвинувачення 60-річної мешканки Берислава в колабораційній діяльності. Так, поліцейські встановили, що фігурантка на початку серпня 2022 року добровільно погодилася на пропозицію місцевої окупаційної влади очолити міську школу №3. Щойно призначена на посаду псевдодиректор одразу почала впроваджувати проведення навчального процесу за стандартами держави-агресора.
В першу чергу вона за власним підписом видала ряд організаційно-розпорядчих документів, якими затверджувалося, що навчальний процес і спілкування у школі буде відбуватися виключно російською мовою та відповідно до переліку навчальних предметів освітньої програми рф. Також фігурантка контролювала прийняття на роботу вчителів, працівників технічного обслуговування, забезпечувала виплату їм зарплати в російських рублях.
Крім цього, псевдодиректор систематично проводила збори, під час яких наголошувала підлеглим, що: «Ми уже росія, Херсон – це повністю російське місто, там всі підприємства працюють вже на росію, і незабаром ми повністю будемо росіянами».
Дії фігурантки слідчі кваліфікували за ч. 3 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України, тобто – дії громадян України, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора в закладах освіти.
Про підозру у вчиненні злочину проти основ національної безпеки України зловмисниці було повідомлено заочно, адже перед деокупацією вона втекла разом із окупантами на лівобережжя Дніпра.
Наразі досудове розслідування завершене, обвинувальний акт затверджений обласною прокуратурою та скерований на розгляд суду. Псевдодиректорці загрожує покарання у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або арешту на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.
Читайте на сайті інформаційного видання “Український Південь”
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН