Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Підрив газогону в Балтійському морі: росія все ближче до зіткнення з НАТО

Днями у Європі невідомі пошкодили трубопровід Balticconnector. Це газогін, який поєднує Фінляндію та Естонію через Балтійське море. Фіни вже почали розслідування інциденту. Але попередню все свідчить про те, що трубопровід підірвали. А головний підозрюваний у цій диверсії — росія.

Проте справою зацікавилась не тільки поліція. До розслідування вже пообіцяв долучитися Північноатлантичний альянс, до якого входять країни, що володіють газогоном. Увага з боку НАТО не дивна, адже мова йде про енергетичну безпеку блоку.

Balticconnector  це відносно новий трубопровід. Його запустили у 2019 році. Більшість газу, який надходив у трубопровід до його аварійного закриття, йшов з Фінляндії до Естонії, звідки його направляли до Латвії, – подробиці повідомляються у “Військовому кур’єрі”.

Минулої неділі в газопроводі різко впав тиск. Оператор газової системи Фінляндії Gasgrid повідомив, що незвичайне падіння тиску вказує на те, що морський трубопровід був пошкоджений і стався витік газу у море. Газогін терміново перекрили. Ремонт триватиме щонайменше п’ять місяців, а відновлення транспортування газу відбудеться не раніше квітня 2024 року, повідомили газові оператори обох країн.

Попередні дані свідчать про те, що газопровід саме підірвали. На це вказують і норвезькі сейсмологи, які зафіксували вибух у день витоку в трубопроводі.

Публічних обвинувачень офіційні представники Фінляндії та Естонії поки що уникають. Але у неофіційних бесідах зі ЗМІ все частіше фігурує росія. Опосередковано вказує на російський слід і перебування в цьому регіоні у той час російського корабля.

Тож не дивно, що підривом труби вже зацікавилося НАТО, яке пообіцяло долучитися до розслідування. Якщо буде доведено, що це була диверсія саме росії, це може стати початком прямого конфлікту між Кремлем та Північноатлантичним альянсом.

До чого тут росія

Газогін Balticconnector

До початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Фінляндія імпортувала газ із росії. Але з початком великої війни фіни відмовилися купувати газ у росіян. І перейшли на скраплений природний газ, який отримують морем, переважно із США. Частина цього газу транспортується газопроводом Balticconnector до Естонії. Тож підрив газогону вдарив не тільки по Фінляндії та Естонії, а також по США як постачальнику СПГ.

Поки що про пряму причетність росії до пошкодження газопроводу жодна з країн офіційно заявляти не наважується. Але саме про російський слід все частіше говорить фінська преса. Так, видання Ilta-Sanomat заявило, що диверсія на газогоні Balticconnector – це чергова спроба Кремля залякати Фінляндію. Журналісти видання зазначають, що диверсії — це звичайна практика для російської влади. Згадати можна вибух боєприпасів у 2014 році в Чехії. Схожий інцидент цього року стався на заводі в Болгарії. В обох випадках країни звинуватили в диверсіях саме росію.

Також фіни відзначають, що всі вихідні — саме тоді, коли було пошкоджено газогін — в районі інциденту перебувало російське вантажне судно SGV Flot, яке прямувало з Санкт-Петербурга в Калінінград, куди воно мало прибути цієї середи.

Що кажуть фінські експерти

Територія біля пошкодженого газопроводу у Фінській затоці

Майор фінських  збройних сил у відставці та експерт з питань безпеки Марко Еклунд, якого цитує видання Yle, зазначив, що росія може мститися Фінляндії за приєднання до НАТО. На його думку, цей вчинок був тестом на реакцію Фінляндії та її партнерів по альянсу.

«Мета полягає в тому, щоб вселити страх і продемонструвати готовність робити подібні речі, а також натякнути на можливість зробити щось інше в майбутньому», — сказав Еклунд.

Про ворожість з боку росії заговорили й в службі безпеки Фінляндії – SUPO. Про це свідчить свіжа доповідь відомства, яка була оприлюднена вже після підриву газогону.

У звіті SUPO йдеться про те, що росія ставиться до Фінляндії як до ворожої країни. За даними відомства, фактори погіршення відносин включають вторгнення росії в Україну, санкції та вступ Фінляндії до НАТО.

У доповіді служби також немає прямих звинувачень росії у підриві газогону. Але фінські правоохоронці відзначили, що  морська інфраструктура Фінляндії дуже вразлива. Підтримали в SUPO і думку про те, що росія використовує диверсії як зброю.

«Росія використовує диверсії як спосіб вселити страх. Росія також використовує цей інцидент у своїй тактиці впливу, оскільки підтримує російський наратив про те, що європейське енергопостачання вразливе», – заявив спеціаліст SUPO Суві Альварі.

На думку Альварі, енергетичний сектор є одним із прикладів мішені для російської пропагандистської машини, навіть якщо вони не мають відношення до самої диверсії.

За даними фінського видання Iltalehti, росію у підриві газогону також підозрює військове керівництво країни й навіть у адміністрації фінського президента. Але від публічних звинувачень керівництво країни поки утримується.

Підривом газогону зацікавились в НАТО

Міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен (праворуч)

Інцидент з підривом газогону Balticconnector вийшов далеко за межі країн, які він об’єднує. Міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен вже пообіцяв обговорити це питання на зустрічі з колегами в Брюсселі в штаб-квартирі НАТО.

Зі свого боку генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг вже встиг заявити, що країни блоку не залишаться осторонь.

“Якщо будуть докази, що це цілеспрямована атака на інфраструктуру членів НАТО, то буде об’єднана відповідь від Альянсу” – сказав Столтенберг.

Фінські ЗМІ зазначають, що підрив газогону днями обговорювали на Північноатлантичній раді. І міністри оборони альянсу підходять до розв’язання цього питання «дуже серйозно».

Тож, не виключено, що росія близька до прямої конфронтації з НАТО як ніколи. Однак в реальному житті це зіткнення може закінчитися для Кремля печально та дуже швидко. Україна фактично вже знешкодила російський флот в Чорному морі. А Фінляндія із союзниками може покласти край флоту росіян на Балтиці.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН