Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні лікар-анестезіолог врятував поранену колегу після смертельного поранення

Наш герой – завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Херсонської лікарні ім.Є.Є.Карабелеша Туряниця Сергій.

 

Перед розмовою він тільки вийшов з операційної, де  надавав анестезіологічну допомогу.

Часом у людей хибне уявлення про цю роботу.

Незважаючи на те, що саму операцію проводить хірург, лікар-анестезіолог здійснює на перший погляд невидиму, але дуже значиму роботу. Тому що наркоз – це безперервний процес, під час якого змінюється робота серця, стрибає артеріальний тиск, відбувається крововтрата тощо.

А про Сергія Васильовича можна впевнено говорити, що він майстер своєї справи.

Судячи з подяк, які пишуть люди. В основному вони коротенькі, але мають глибокий зміст: «Висловлюю щиру подяку Туряниці Сергію і всьому персоналу за те, що врятували моє життя»…

1 серпня, коли окупанти обстріляли лікарню ім.Є.Карабелеша, йому разом з підлеглими довелося рятувати свою ж колегу з ЛОР-відділення. Жінка перебувала фактично у стані клінічної смерті – серцева діяльність була, а дихання фактично – ні. З тяжкими пораненнями обличчя, щелепи, ротової порожнини медичну сестру у короткий термін (за 1 годину 15 хвилин) повернули до життя. І це не диво, а робота справжніх професіоналів.

На Херсонщині Туряниця Сергій працює з 1988 року.

 

Відразу після закінчення медичного факультету Ужгородського державного університету за розподілом потрапив до Генічеської райлікарні.

А вже через півтора року  переїхав до Херсона.  Лікар родом з м.Сваляви, що на Закарпатті, але присвятив себе херсонській медицині, де в анестезіології з віддачею та сумлінно працює і дотепер. Активний у громадській роботі, є членом Всеукраїнської асоціації анестезіологів і секретарем спільноти херсонських лікарів.

Сергій Васильович займає гідне місце у своїй професії,  яка потребує витримки, підвищеної уваги і вміння швидко реагувати на стресові ситуації. Йому притаманні такі риси як виваженість, терпіння, уважність, уміння знаходити вихід, який веде до позитивного результату у різних складних випадках та індивідуальний підхід до кожного пацієнта.

Сергій Васильович беззмінно перебував на своєму бойовому посту під час окупації м.Херсона і після його деокупації.

Разом з дружиною, яка також медик, жодного дня не залишали Херсон. Хоча війна внесла свої корективи як в робочі будні, так і приватне життя. Через обстріли оперативну допомогу з нормальних операційних з міркувань безпеки перенесли в пристосовані приміщення.

А вдома, щоб відновитися після напруженого робочого дня, не можуть собі дозволити прогулятися вечірніми вулицями чи бодай випити кави в кафе. Російська агресія насильно змусила змінити звички і уклад життя. Тому є в нашого героя мрія: щоб врешті-решт рашисти залишили в спокої нашу багатостраждальну Україну.

За довготривалу практику Сергія Васильовича у лікарні ім.Є.Карабелеша врятовано тисячі життів і скільки ще буде повернуто до життя людей! І хіба справедливо, що хтось віроломно, підступно забирає життя і здоров’я  українців?!

Туряниця Сергій Васильович – висококласний професіонал, який гордо несе звання Медик – охоронець життя людини, і  є гідним власником  цього найпочеснішого звання.

 

Галина Лисенко

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН