Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Активісти з Хмільника допомагають ветеранам відкривати бізнес

Громадська організація «Спілка учасників АТО м. Хмільника та Хмільницького району» запустила проєкт, де допомагають ветеранам розпочати власну справу та розвинути підприємницькі навички. Фінансування для втілення ідеї вони отримали, вигравши конкурс Варто+ГО від Українського ветеранського фонду Мінветеранів.

Громадська організація виникла у 2015 році. Команда активно займалась допомогою учасникам бойових дій та їхнім родинам. Крім створення реабілітаційного центру у місті Хмільник Вінницької області, ГО опікувалась і іншими напрямками: допомагали ветеранам у юридичних питаннях, створили сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, влаштовували просвітницькі заходи для дітей та молоді.

“Від самого створення нашої організації ми допомагали учасникам бойових дій, щоб знайти себе і ті, хто хоче відкрити власну справу, зверталися до нашої організації. Ми вже по мірі своїх можливостей допомагали, направляли в правильне русло. У нас є громадська організація «Право», до якої ми направляли людей, які звертались до нас, — розповідає заступник голови ГО, ветеран Олег Столяр.

Пан Олег також каже, що за час повномасштабної війни дуже багато людей втратили робочі місця. Є хлопці, які будуть повертатися з фронту і вони можуть мати складнощі у пошуці себе. Чим займатись? З чого починати? Ми вирішили допомагати у цьому ветеранам та їхнім родинам. Так з’явилася ідея проєкту.

Про участь у конкурсній програмі від Українського ветеранського фонду говорить: “Ми були впевнені, що виграємо. Бо по іншому ніяк. У написанні є багато ньюансів, моментів, які потрібно враховувати, проте ми працюємо так, не опускаючи руки. Коли дізнались про перемогу, переповнювали емоції. Ми багато працювали і  дійсно змогли це зробити. У команді проєкту кваліфіковані фахівці. І тепер зможемо тепер допомагати нашим побратимам”.

Партнерами громадської організації стала Хмільницька районна ГО «ПРАВО». Географія проєкту “Підтримка ветеранів в розвитку підприємництва: від перших кроків до стабільного доходу” досить широка. Це саме місто Хмільник та ще 8 громад Вінниччини. Ветерани та їхні родини зможуть долучитись до триденного інтенсиву. Фахові спеціалісти та представники ветеранського бізнесу навчатимуть учасників проєкту, як зареєструвати ФОП;  що таке регуляторна політика, антикорупційна експертиза НПА; які основні вимоги закону «Про адміністративну процедуру», як орендувати та придбати державне чи комунальне майно, як брати участь в торгах через електронну систему Prozorro та багато іншого.

Також проєктом передбачено менторство. Після навчання експерти допомагатимуть ветеранам та їхнім родинам створити бізнес план та почати його втілювати у життя.
“Ми хочемо аби до проєкту долучилосьякомога більше учасників. Розуміємо, що багато ветеранів, теперішніх та майбутніх,  ще на фронті, тож ми ще й розраховуємо наїхні родини. Учасникам потрібно буде тільки приїхати до нас у Хмілник та мати бажання створити щось своє!”, — говорить Олег Столяр.

У команді проєкту говорять, що їхній край має широке підґрунтя для ведення різноманітного бізнесу, тож, ветерани можуть дієво скористатись проєктом та змінити своє життя на краще:

У нас актуальний  зелений туризм, різні екскурсії будуть популярними. У Хмільнику та в сусідніх громадах є багато культурних та історичних пам’яток.  Звернути увагу варто і на сільськогосподарську сферу. Є ветерани, які отримали земельні ділянки, це можна використати.
Також зараз дуже популярне садівництво, виноградарство та ремесла. Наприклад, можна придбати станок для різьбярства та відкрити власний цех з виробництва. Варіантів — безліч. Головне аби людина знайшла те, чому вона хоче присвятити своє життя”.

За матеріалами: Українського ветеранського фонду Мінветеранів

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН