Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Про перебування в російській катівні розповів викрадений з власного будинку мешканець Херсонщини (відео)

З захопленням Херсонщини російськими військовими чимало хто зіткнувся з  викраденням і катуванням членів родин – порушенням права людини на свободу. Окупаційна влада, аби подавити спротив місцевого населення, постійно проводила фільтраційні заходи. Представники обласної прокуратури вже зафіксували на звільненій території регіону 10 катівень. На початку червня 2022 року про викрадення з власного будинку Сергія Черноусова, вчителя фізичної культури Чорнобаївського ліцею, повідомила його дружина. Деякий час вона нічого не знала про його місце перебування. Сергій Черноусов розповів:

«Одна була думка — що звідси взагалі не випускають, а роблять десь там братську могилу. Просто тортури, щоб показати якість своєї роботи. Застосовували електричний струм, який орки називають «перший дзвінок Байдену».

Сергій Черноусов і подумати не міг, що на його долю випадуть такі випробування на рідній землі, як полон і тортури. Він продовжив:

«Я вчитель. До останнього не вірив, що буде якась збройна агресія чи наступ. Навіть зараз це так не можна назвати, це повномасштабна війна. Я до останнього не вірив і сподівався, казав дружині і дітям, що все буде добре. Як би там не було, але здоровий глузд повинен перемогти. Як бачите, одній людині цього здорового глузду не вистачає».

Сергій Черноусов показав нам, де його спочатку утримували російські військові — це ангар, який розміщувався на території Міжнародного аеропорту «Херсон», що знаходиться в Чорнобаївці. Він не приховував хвилювання: «Моторошно, коли згадуєш цей жах, ці муки, тортури. Ми знаходимося якраз біля місця катівні. Під час окупації у орків в цьому ангарі якраз була катівня. Мене сюди привезли 8 червня і катували, били, роздягали, штрикали ножем години 3-4».

Наступним місцем перебування Сергія була катівня в підвалі Апеляційного суду. Він розповів:

«Цими польовими дорогами через кладовище Геологів мене одразу повезли в Херсон в комендатуру. Там я сидів дві доби. Знову ж таки, мене привезли близько 8-ої години. Комендатура — це підвал Апеляційного суду. Коли ми їхали в машині, їхній старший розповідав про пропаганду, який у нас поганий президент, який він смішний тощо. Я не став сперечатися та вступати в діалог, мовчки доїхав. Будучи в комендатурі, мене через 2-3 години вивели, але там теж був «перший дзвінок Байдену», «дзвінок Зеленському» і «дзвінок дружині» — кліпсу одягають на вуха, на палець, на руки одягають кайданки, б’ють по голові, ребрам, спині. Продовжили катування».

Згадує він і про російських солдатів, яких привозили до цієї катівні за пияцтво: «В комендатурі є маленькі камери. Вони між собою дві поруч розбили передстінник і там камера вийшла шириною приблизно 1,2 метри, а довжиною 2,4-2,5 м. Привозили російських правопорушників, можливо за якийсь режим. Я так зрозумів, що за пияцтво. Тому що на ранок їм віддавали зброю і за ними приїздили їхні командири і відпускали їх. Між собою вони спілкувалися і я чув, що вони служать за гроші. Одним словом — заробітчани».

Тиша на вулиці Теплоенергетиків в Херсоні. Це ще одна з катівень Херсона, куди потрапив Сергій, — місце, звідки чулися крики і куди масово привозили городян.

«Ізолятор тимчасового утримання. Звичайна тюрма. Були випадки, коли орки ( військові рф – Ред.) людей в місті зупиняли, привозили за порушення комендантської години чи ще за щось, перевіряли і декого навіть на наступний день відпускали. На прогулянки не водили, прийняти душ можливості не було. З усіх умов був туалет, обкладений плиткою і умивальник з водою. Знову ж таки, це умови, які були створені для арештантів у витверезнику. Ми з хлопцями набирали півтора літри води, ставили на сонці, щоб вона нагрілася і з пляшки поливали на себе», — розповів чоловік.

Багато хто з незаконно затриманих перебував тривалий час в катівнях в нелюдських умовах, в приміщеннях непристосованих для цілодобового перебування людей. Як ось ця по вулиці Пилипа Орлик. Начальник відділу протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту Херсонської обласної прокуратури Андрій Коваленко прокоментував:

«На цей час встановлено вже понад 1300 фактів викрадення цивільного населення представниками незаконно озброєного формування з абревіатурою ГСБ, яке створили окупанти на території Херсонщини в офісному приміщенні на вулиці Пилипа Орлика. Вже підтверджено процесуальним шляхом 32 потерпілих і продовжують встановлювати інших постраждалих цивільних людей, кількість яких може перевищити понад 80. В ізоляторі тимчасово утримання, де розташували найбільше місце катування, вже підтверджено більше 200 потерпілих людей. Так само десятки людей утримувались на території Бериславщини і на території Херсонщини в інших місцях».

Андрій Коваленко розповідає про найпоширеніші методи тортур, які застосовувалися до жителів області:

«Потерпілі вказують, що це враження від тих людей було, що вони спеціально вчилися цим методам катування — починаючи від фізичного насильства, побиття кийками, імітування розстрілу і найпоширеніше катування електрострумом. Росіяни, а також залучені ними особи здійснювали сексуальне насильство, а саме катування електрострумом, шляхом приєднання їх до геніталій. На цей час, наприклад, в ізоляторі тимчасового утримання вже підтверджено 19 потерпілих, які пройшли через такі види катувань».

У Чорнобаївці окупанти постійно проводили фільтраційні заходи, щораз посилюючи їх. Особливо після зняття російського триколору з адмінбудівлі сільської ради та кожного влучного потрапляння ЗСУ у скупчення ворожої  техніки. Терор панував у Чорнобаївці під час окупації. І досі на лівобережжі Херсонщини знаходяться в полоні місцеві жителі з цього населеного пункту, розповідає Сергій.

«Дуже багато. За перший місяць-півтора можливо до 30 осіб. Зараз там ще перебувають три особи. Вони так само були вивезені, навіть дружина одного з полонених приїхала так само на лівий берег для того, щоб знаходитися поруч, готувати, передавати передачки», — зазначив чоловік.

Щодо незаконного утримання людей в катівні на території аеропорту в Чорнобаївці проводиться перевірка. Андрій Коваленко наголосив: «Факти можливого утримання людей в Чорнобаївському аеропорту окупантами перевіряються. Це ускладнено тим, що під час того, як відступали окупанти з аеропорту, вони підірвали приміщення зсередини. У зв’язку з цим слідча інформація там фактично знищена або значно постраждала. Але ми проводимо слідчі дії, спрямовані на те, щоб знайти потерпілих, які могли утримуватися окупаційними військами в аеропорту з подальшим переміщенням їх до місць несвободи. Враховуючи те, що на цей час встановлено понад 1300 фактів викрадення цивільного населення представниками збройних формувань РФ, не виключено, що вони поміщалися до Чорнобаївського аеропорту та до інших місць. Зокрема лише на деокупованій території вже підтверджено 10 місць, де окупаційні війська здійснювали катування населення».

Кати, які знущалися над місцевим населенням, вже почали отримувати підозри. «Є вже позитивні результати роботи правоохоронних органів. Вже повідомлено про підозру 9 особам з числа представників незаконного збройного формування так званої ГСБ Херсонської області, це фактично аналог ФСБ. Методи у них аналогічні з Гестапо, які катували в підвальному приміщенні людей електрострумом, мордували їх голодом, утримували жінок і чоловіків одночасно, нещадно їх били. Відносно цих осіб обвинувачувальний акт спрямовано до суду для досудового розгляду. Але це лише частина цього провадження, яке було виділено в окреме і факти вчинення злочинів ними продовжують встановлювати слідчими та іншими розшуковими заходами. Аналогічно активно проводиться досудове розслідування щодо розміщення катівні в ізоляторі тимчасового утримання. Сподіваюся, що найближчим часом будуть результати, які ми зможемо повідомити ЗМІ», — розповів Андрій Коваленко.

Важливо, аби  всі воєнні злочинці не уникнули покарання. Аби подібне не повторилося.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН