Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Пам’ятки культури України через об’єктив: 10 найкращих фотографій з конкурсу “Вікі любить пам’ятки”

Представляємо 10 захоплюючих світлин української культурної спадщини з міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». У 2022 році майже 14 тисяч фотографій пам’яток культури України були завантажені у рамках конкурсу, а експертне журі визначило 10 переможців.

“Вікі любить пам’ятки” (Wiki Loves Monuments) — найбільший у світі фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, спрямований на ілюстрування Вікіпедії. Започаткований у Нідерландах у 2010 році, в Україні проводиться щорічно з 2012 року.

У 2022 році 292 учасників і учасниць зібрали 13 982 світлин українських пам’яток протягом конкурсного періоду з 1 по 31 жовтня. За кількістю світлин Україна вийшла на четверте місце серед 39 країн-учасниць.

Оскільки в Україні діяв воєнний стан, в конкурсі могли брати участь лише фотографії, зроблені до 23 лютого 2022 року. Організатори встановили це обмеження, щоб не піддавати учасників небезпеці і забезпечити національну безпеку.

«Завдяки конкурсу “Вікі любить пам’ятки”, Вікіпедія має найбільшу відкриту базу офіційних об’єктів нерухомої культурної спадщини України, яка налічує понад 95 тисяч позицій. За 10 років конкурсу в Україні вдалося отримати у вільному доступі майже 366 тисяч фотографій 39,6 тисяч українських пам’яток. Документування нашої культурної спадщини є дуже актуальним у часі повномасштабної війни, коли пам’ятки культури та архітектури України перебувають під загрозою знищення», — зазначив Ілля Корнійко, член організаційного комітету конкурсу, голова Правління ГО «Вікімедіа Україна».

Ось список переможців фотоконкурсу 2022 року:

  1. Сергій Орлик: «Японський» манеж Деркульського кінного заводу у селі Данилівка.
  2. Сергій Рижков: Червоногородський замок у селі Нирків.
  3. Вадим Постернак: Каплиця Боїмів у місті Львів.
  4. Андрій Чуяшенко: Будинок Польського магістрату у місті Кам’янець-Подільський.
  5. Андрій Чуяшенко: Замок Даниловичів у смт Олесько.
  6. Сергій Зисько: Тринітарський костьол та дзвіниця у місті Кам’янець-Подільський.
  7. Юрій Петруняк: Палац у Підгірцях.
  8. Олександр Харват: Замок князів Острозьких-Любомирських у місті Дубно.
  9. Олександр Мальон: Церква Усікновення голови Іоанна Предтечі у селі Іванове.
  10. Сергій Рижков: Театр опери та балету імені Соломії Крушельницької у місті Львів.
    Усіх переможців 2022 року за різними номінаціями можна переглянути за посиланням.

    У 2022 році національні переможці вперше не брали участі у міжнародному етапі конкурсу «Вікі любить пам’ятки», адже всупереч запиту українського організаційного комітету міжнародні організатори допустили до міжнародного оцінювання світлини пам’яток культурної спадщини з Росії. Для української команди участь на міжнародному етапі країни-терориста, яка систематично руйнує та викрадає українські пам’ятки культури, архітектури, археології, є неприпустима.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН