Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Сьогодні ввечері українські євреї розпочнуть святкування Песаху

Сьогодні ввечері, 5 квітня, українські євреї розпочнуть святкування одного з найважливіших іудейських свят – Песаху. Свято Визволення, як його ще називають, на честь виходу євреїв з Єгипту, триватиме майже тиждень і закінчиться 13 квітня. 

Головним символом свята є маца (бездрожжовий хліб), який їдять за святковим столом – Седером.

Для євреїв в Україні цьогорічний Песах стане особливим, адже вперше в історії вони зможуть читати традиційний святковий текст, Гаґаду, українською мовою.

“Гаґада України” – так називається писання, яке розробило одне з найбільших єврейських гуманітарних агентств у світі “Джойнт” (JDC).  

Авторка Гаґоди, яку присвятили Україні, – ізраїльська освітянка Дана Пулвер, дитинство якої пройшло у Києві. Вона розповідає, що на цю їдею її надихнуло розмаїття та багатство української мови, яку вивчала у школі.  

За словами авторки, цей текст має дарувати українцям надію на перемогу та добро. “Інша унікальна риса цієї Гаґади – її діалог з сучасною українською реальністю. Ми попросили людей з усієї країни надсилати нам свої фотографії та короткі розповіді про надію, незалежність, перемогу весни і світла. Тому вона й називається “Гаґадою України”, – зазначила Д. Пулвер.

Протягом місяця над Гаґадою працювала команда талановитих людей: Ліза Скорик і Вікторія Туржанська працювали над текстами, Сузанна Круглова оформлювала ілюстрації, графічний дизайн розробляла Елла Пері, а “Джойнт” підтримав ідею фінансово. 

Та головна “родзинка” української Гаґади – в її ілюстраціях, які зроблені у стилі відомої української художниці Марії Приймаченко. Так, на сторінках книги можна побачити євреїв у вишиванках і кіпах (традиційний чоловічий головний убір), які їдять мацу (єврейський хліб, який їдять на Песах), або козаків, які святкують Песах.  

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН