Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Нововоронцовська громада відновлюється після активних бойових дій

27 ЛЮТОГО 2023 РОКУ. ЗА РІК ВІЙНИ якого тільки лиха не натерпілися жителі прифронтового містечка Нововоронцовка та окуповані села. Восени російські вояки, драпаючи під натиском реактивної артилерії українського війська,залишили гіркі людські сльози,сотні руїн та попелищ, знищені дотла будинки мирного населення,стерті з лиця землі заклади соціальної інфраструктури, інші важливі об’єкти.

Смертоносні вибухи снарядів, ракет і бомб забрали у засвіти не одне життя степовиків. Жорстокі нелюди не заспокоюються, а навпаки, цілодобово обстрілюють звільнений Херсон, міста,селища та села Правобережжя Херсонської області. Про винятковий героїзм захисників рідної Вітчизни, учасників партизанського руху – всіх патріотично настроєних громадян України цілодобово повідомляють вітчизняні та зарубіжні ЗМІ. Хоча не скрізь відновлений зв’язок та Інтернет.

І в ці дні мужні енергетики, як місцеві, так посланці з інших регіонів нашої держави, чинять усе можливе аби відновити подачу електроенергії у житла сельчан та на життєво важливі об’єкти.Тон у роботі задає поважаний колегами та земляками старший майстер Північного управління розподільчих мереж АТ «Херсонобленерго» Андрій КОЛЯДА. Поруч із ним невтомно працюють електромонтери Валерій ДЯЧЕНКО,Анатолій БАРСЬКИЙ та Олександр ХАРЧЕНКО, інші енергетики.

Відрадно, місцевий електромонтер АТ «Херсонобленерго» Анатолій БАРСЬКИЙ Указом №871/2022 Президента України напередодні 2023 року був удостоєний високої державної нагороди – ордена «За мужність» ІІІ ступеня. Гідний приклад для багатьох сміливих працелюбів!

На фото – Андрій Селецький.

У Нововоронцовці та інших населених пунктах, якби не зусилля трудового колективу КЗ «Нововоронцовський центр надання послуг»,десятків волонтерів ГО «Волонтери Нововоронцовщини»(керівник Дмитро БУРЛАЙ), Нововоронцовської селищної і Новоолександрівської сільської військових адміністрацій (начальники: Андрій СЕЛЕЦЬКИЙ та Олександр ЛЕВЕЧКО), наслідки були б непередбачуваними. Як посадові особи, приватні підприємці, так і активісти та небайдужі громадяни наділені почуттям відповідальності,доброзичливістю і милосердям до кожного мешканця.

На фото – Дмитро Бурлай.

На фото Олександр Левечко.

Приклади. Центр надання послуг,як і їхні колеги ГО «Волонтери Нововоронцовщини»,докладають немало праці, аби полегшити життя потерпілих від ворожих військ і сімей із дітьми, які поступово повертаються додому. Заслужено не обділені повагою та авторитетом тисяч степовиків директор Центру надання послуг Наталя КИЯН,головний бухгалтер Галина ХОДКОВА,керівник стаціонарного відділення будинку літніх людей Олена РЯБКО,провідний фахівець із соціальної роботи Наталя КИРИЧУК, інспектор з кадрів Анна СКЛАДАНЮК, волонтер Оксана ГАЛІНСЬКА.

На фото (справа наліво): Анна СКЛАДАНЮКНаталя КИРИЧУК і Олена РЯБКО.

Вдячність і повагу степовиків заслужив колектив медпрацівників та водіїв карет швидкої допомоги КНП «Нововоронцовської підстанції Бериславської станції екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».Багато років підстанцію успішно очолює справжній професіонал Любов ВАВРИЩУК. До слова, Любов Василівна неодноразово за багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм заохочувалася грамотами та дипломами місцевої і обласної влади. З нагоди святкування 30-річчя Незалежності України її було нагороджено Почесною грамотою Бериславської районної ради. Не обділені відзнаками за невтомну працю її колеги – медичні фельдшери та водії спеціальних автомобілів.

Без болю неможливо дивитися на напівзруйнований у самому серці містечка красивий Нововоронцовський заклад повної загальної середньої освіти №1.Незадовго до вторгнення чужинських військ,Українська держава,малий бізнес,народні обранці і небайдужі люди вклали значні кошти та доклали праці,щоб один із кращих у херсонському краї освітній заклад відповідав вимогам сучасності. Аби капітально відремонтувати та відновити навчально-матеріальну базу,необхідно асигнувати мільйони гривень.Не кажучи про місяці праці високопрофесійних будівельників.

Немало місця можна відвести, аби повідати про залишені на українській землі й у нашій області зокрема, згарища та криваві сліди російської армії. Даються взнаки сплюндрована снарядами та ракетами матеріально-технічна база КП «Комунсервіс» у степовому містечку. агрозливо обміліло Каховське водоймище. На десятки метрів життєдайні хвилі Дніпра-Славутича відступили від обперезаних гранітом мальовничого Правобережжя багатостраждальної Херсонщини,й Нововоронцовщини зокрема.Військові північного сусіда безцеремонно втрутилися у структуру Каховської ГЕС, одним махом позбавивши води сотні тисяч жителів. Не кажучи про екологічне здоров’я краю.

А втім, звернемося до актуальної публікації РАДІО СВОБОДА від 10 лютого 2023 р. під назвою «Катастрофічні наслідки».Чому міліє Дніпро і як це пов’язано з окупацією Каховської ГЕС?».… «Вода відступає від берегів на значну відстань,через що міліють водойми в Софіївській, Василівській та інших балках на території нині окупованого Каховського району,- акцентується в матеріалі Радіо Свобода. – Ситуація з обмілінням Дніпра спричиняє низку інших проблем у містах та селах Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей…».

Багато діб кількатисячна Нововоронцовка знемагала без води з весни й до осені 2022-го,дякуючи ведмежій послузі росіян. І початок поточного року позбавив населення двох територіальних громад нормального водопостачання. Таким чином мстять мирному населенню за свої прорахунки та невдачі російські війська?! А в декотрих місцевостях області прокляті народом зрадники зустрічали їх хлібом-сіллю та добровільно прислуговують на побігеньках…

Трудовий колектив КП «Комунсервіс», у недалекому минулому очолюваним Сергієм СИНИЦЕЮ,наражався на смертельну небезпеку. Аби відновити подачу води в житла на та соціальні об’єкти,доводилося керівнику нарівні з працівниками ризикувати між життям або каліцтвом. Хоча всім не догодиш!…

Величезної як матеріальної, так і непоправної духовної шкоди заподіяли війська Кремля моїй рідній Україні і сонячній Херсонщині зокрема. Не кажучи про щоденну загибель мирних людей та сплюндроване майно мешканців міста Херсона,населених пунктів Бериславського та інших районів області, у багатьох регіонах нашої держави. Як не прикро, у громадах області є села, дорога до яких із приходом весни заростає чортополохом. До них,напевно,ніколи не повернуться корінні мешканці,їхні діти та внуки,хоча тут народилися. Трагедія українського народу,яку тяжко пережити й непросто описати. Українська держава і її Збройні Сили дають рішучу відсіч звірствам, вчиненим ненажерливою московською ордою!

Журналіст ІА ВГО «Журналісти проти корупції» постійно спілкується зі жителями різних поколінь Нововоронцовки та сіл, І до болю в серці сприймаються їхні труднощі та непоправні втрати. Найвища похвала від степовиків: Українською державою населення не обділене продуктовими наборами і засобами санітарії та гігієни, одягом. Виділяються необхідні будівельні та паливні матеріали та багато іншого,аби полегшити життя прифронтових Нововоронцовки та сіл Бериславського району. Не перебільшуючи, багато(!) нововоронцовців і не тільки, з якими при частих зустрічах спілкуюся, неодноразово(!) порушують питання про присвоєння високого звання Героя України Президенту Володимиру ЗЕЛЕНСЬКОМУ. Степовики різних поколінь дають найвищу оцінку дійсно титанічної праці Глави нашої держави! Гадаю,не перебільшу,назвавши жителів Херсонського краю справжніми патріотами незалежної України. Вони щиро вірять у Велику Перемогу над вбивцями, мародерами та насильниками.

…Не сотня-дві, а більша половина кількатисячного населення північних воріт Херсонщнини –Нововоронцовки та двох ТГ – Нововоронцовської селищної і Новоолександрівської сільської – багато місяців тому змушена були покинути рідні місця. Якби не безкорислива допомога та милосердя Української держави,урядів й народів країн Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки, ситуація мала б місце набагато складніша. І місцеві керівники та підприємці не відвертаються від проблем населення,а навпаки, стараються відгукнутись на всі запити. Зокрема, приватний підприємець із Нововоронцовки Владислав НОГАЙЦЕВ.

У лютому 2023-го безводдя досить відчутно дало про себе знати кожній родині степовиків. Нововоронцовська селищна військова адміністрація (начальник Андрій Селецький) та КП «Комунсервіс»(керівник Сергій Пилипенко) намагаються виправити ситуацію, та  дається непросто.Не лише посадові особи, а й малий бізнес та небайдужі громадяни з готовністю відгукуються на гостру проблему відновлення подачі води. Серед них і ПП Владислав Ногайцев. На відміну від хитрунів, котрі сховаються за чужі спини, наділений милосердям пан Владислав, всі місяці особливого періоду безкорисливо надає посильну допомогу Збройним силам України та місцевій владі, а також власним коштом забезпечував підвіз води влітку,восени й тепер. На його рахунку не одна корисна справа.

Нелегкий тягар нав’язаної війни несуть херсонці, як і вся Україна. Їхня  віра в Перемогу додає їм сил і наснаги долати всі негаразди та піклуватися про квітуче життя нової України.

Микола ГУРЕПКО, ІА ВГО «Журналісти проти корупції»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН