Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська бібліотека просила в обласної влади сканер для архівування цінних книжок: їх могли втратити під час війни

Директорка обласної бібліотеки Надія Коротун розповіла, що через бездіяльність обласної влади, яка роками не могла виділити фінансування для придбання сканера, за допомогою якого можна було б створити архівний фонд, може бути втрачено цінні краєзнавчі екземпляри. Про це вона написала у дописі:

До війни наша ГОНЧАРІВКА дійсно була лідером інновацій з сучасною інформаційною системою. Саме наші фахівці залучали бібліотекарів, вчителів та інших категорій до програми розвитку цифрових навичок. Курси по цифровій грамотності, безпеці дітей в Інтернеті , консультації як швидко отримати державні послуги онлайн набували величезної популярності не тільки в херсонській громаді.

Період жахіття війни закінчиться, а потім не хочеться залишатися наодинці зі своїми проблемами. Щоб розширити спектр послуг потрібне технічне переоснащення. Гончарівка майбутнього – електронна інформаційна система, в якій більшість фонду мають бути оцифровані з дистанційним доступом в режимі 24/7. Саме бібліотека повинна стати місцем навчання навичкам 21 століття. Не один раз я майже щорічно зверталася з проханням до обласної адміністрації про виділення коштів на придбання сучасного планетарного архівного сканера для високоякісного оцифрування краєзнавчих, рідкісних і цінних видань.

Самотужки ми змогли оцифрувати майже 500 видань на застарілій техніці , яку наразі вивезли орки. Маємо 475 мікрофільмів дореволюційних краєзнавчих, рідкісних видань, але жодного разу нас не почули, що потрібен апарат для їх зчитування. Дякуючи колегам, їх так заховали, що російські злодії мікрофільми не знайшли. Всі зараз запитують що вкрали окупанти? Постійні обстріли заважають розпочати переоблік, тому достовірної інформації не має. Але не було можливості зробити і архівний фонд. Можливо треба переглянути пріоритети фінансування головної бібліотеки регіону, головного депозитарію?

Маю надію, що так буде, а працювати ми вміємо ! Ми маємо для херсонців не тільки відбудувати будівлю, а зробити технічно сучасною нашу бібліотеку і цей процес залежить від підтримки влади.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН