Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Через обстріли з Херсонщини виїхали більшість спортсменів

320 спортивних об’єктів постраждали від обстрілів в Україні. Серед них кілька на Херсонщині, через постійні обстріли та несприятливі умови для безпечного проживання регіон втрачає спортивний потенціал, – розповів Ігор Гарагуля:

На жаль реальність такова, що окрім зруйнованої а місцями повністю знищеної інфраструктури ми маємо масовий відтік як “залишків” спортсменів, так і тренерський склад покидає Херсонщину, бо небезпека власного життя і відсутність можливостей працювати.
І на жаль вже можна бачити (спираються на власний досвід спілкування, бо так надійно), що із резервом, тобто із юними спортсменами в Херсонській, та Миколаївских областях намальовується провалля на декілька років, даже з урахуванням закінчення війни. І саме “людський капітал” в цьому питанні є головним, бо:

– масово виїхали люди із дітьми і на повернення можна розраховувати тільки із надією на міжнародну статистику в 50-60% від загальної кількості жителів регіонів, які були до війни;

– відсутня будь яка інфраструктура і звісно спеціалізована, тобто спортивна разом із матеріальною базою;

– виїзд тренерів в інші регіони і їхне повернення до дому можливе лише за умов підтримки як взагалі від держави, бо більшість мають частково зруйноване житло, та інших побутові проблеми, так і підтримку із робочими місцями, які створити формально на папері можна (як до війни були ДЮСШ без приміщень та інше), але … ми знаємо до чого це призводить – просто маємо тренерів, які частково завантажені і для заповнення груп як це треба по Закону, дописують “мертві душі”, і інше, це всі і так знають;

– реальне “викрадення-переманювання” спортсменів із постраждалих регіонів своїми же колегами-тренерами до багатих, та незаторкнутих війною регіонів і на сам перед міста Київа за для ситої і спокійного тренерського життя із групами ШВСМ, чи ДЮСШ.
Тут можна сказати що таким чином рятують спортивні кар’єри юних даровань,але ті люди, які в “процесі” знають всі дрібниці реальності. І не виконають даже обіцянки-цяцянки та усні домовленості стосовно того, що “ми Вашій Херсонській федерації підтверджуємо, що візьмемо із Вашим спортсменом/спортсменами і Вашого/їхнього прямого Херсонського тренера і будемо вести загальний залік 50/50 по рейтингових очах МінМолоді, яке затверджене і вступило в силу з 02.01.2023).

І найголовніше в цьому питанні від регіональних влад. Тут скажу спираючись на свій досвід херсонця, який працює на громадських засадах в цій сфері з 2008 року – повне ігнорування і небажання розуміти, що такий вже маленький потенціал треба зберігати на майбутній розвиток і перспективу розвитку.

Як мені але декілька разів відповіли – спортсменів і культура зараз будуть триматися за “залишковим принципом”. Тримайтеся.
На жаль такий факт.
Як то кажуть, далі буде.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН