Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські партизани допомогли українській армії знищити російські установки “Буратіно”

Одним із перших російська армія окупувала Херсон. Майже одразу в місті організувалися групи партизанів. Одну з таких груп підпільників створили два молоді тероборонівці – 25-річний Сергій Сергеєв та 23-річний Євген Кравченко.

Їхня група в Херсоні складалася лише з 4 осіб, натомість в області з ними працювала ціла мережа партизанів.
1 березня росіяни заходили в Херсон з кількох напрямків. На той момент тероборонівці базувалися в школі-інтернаті. Звідти виїжджали в різні частини міста зустрічати окупантів.
Євген потрапив до підрозділу, який прямував на вулицю Залізнична. Там мала пройти російська колона, яка розстріляла групу українських бійців у Бузковому парку.
Виїхали на кількох легкових автівках по 4 людини у кожній. Одна з груп вступила у бойовий контакт із росіянами і ніби спалила одну ворожу машину. Але коли почав працювати російський крупнокаліберний кулемет, то зрозуміли, що засобів знищити ворога недостатньо. Довелося відходити.
Врешті тероборонівці перемістилися на одну з квартир Євгена, яку він називає “криївкою”.
“Криївка – це символічно, бо далі ми діяли в підпіллі, як наші попередники – вояки Холодного Яру, вояки УПА. У мене на тій квартирі на всю стінку висить чорно-червоний прапор. Якби росіяни раптом прийшли на цю квартиру, то був би готовий сюжет для Скабєєвої”, – жартує хлопець.
В окупованому Херсоні хлопці організували невелику групу підпільників. До неї залучили двох чоловіків, яких називають за позивними – “Свят” та “Дід”. Перший був місцевим підприємцем, займався будівельним бізнесом, другий – колоритним херсонцем.
“Мотивація всіх була одна – кожен хотів хоч чимось допомогти на своєму місці, щоб пришвидшити деокупацію та перемогу”, – пояснює Євген, чому жителі Херсонщини долучалися до підпільного руху опору.
Про масштаб руху опору окупантам у Херсоні хлопці судять з мітингів, які відбувалися в місті навесні. Тоді на вулиці виходили до 5-7 тисяч осіб. На всі ці мітинги ходили і Сергій з Євгеном. Протести хлопці сприймали як психологічний елемент війни. Окупантам демонстрували, що багато херсонців сприймають їх як фашистів, а не визволителів.
З будинку Сергія на околиці Херсона як на долоні видно Антонівський міст. Тож хлопець почав передавати першу інформацію про рух колон росіян ще до окупації Херсона.
“Мій батько моряк, у нього є бінокль. І я в цей бінокль дивився на Антонівський міст, моніторив рух техніки, рахував і доповідав напряму комбригу”, – розповідає Сергій.
Інші вікна будинку Сергія виходять на залізничні колії. Тут він спостерігав за російським бронепоїздом, який пригнали з Криму. І саме тут мав найбільший успіх партизанської діяльності.
Якось у полі за залізницею він помітив російську техніку. Пошукав в Google за фотографіями і дійшов висновку, що там стоять російські вогневі системи залпового вогню “Буратіно” – загалом 9 штук.

Хлопець зробив фото і відправив комбригу. За кілька днів командир попередив: зараз ЗСУ почнуть “працювати” по цій техніці окупантів, треба давати інформацію, чи влучили. У підсумку Сергій нарахував чотири знищені системи.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН