Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Світлана Ройз спільно з ГО «Смарт освіта» запустила інтерактивну гру для дітей та батьків «Обійманці»

19 грудня дитяча психологиня Світлана Ройз анонсувала запуск гри «Обійманці». Втіленню ідеї у життя посприяли представники ГО «Смарт освіта». Творці гри запевняють, що «Обійманці» не лише допомагають впоратись зі страхом і тривогою, а й поглиблюють зв’язок між батьками та дітьми.

З початку повномасштабного вторгнення тисячі українських дітей зіткнулись із недитячими випробуваннями: раптовий переїзд, небезпека, тривога, страх, втрата дому, близьких, звичного кола спілкування – ці та інші фактори здатні викликати неабиякий стрес у дитини. Зрештою, спровокувати негативну реакцію можуть найрізноманітніші ситуації, як от сирена повітряної тривоги чи страх темряви за відсутності електропостачання.

І саме гра «Обійманці» може стати у нагоді, коли необхідно повернути емоційний комфорт своїй малечі. В основі гри лежить практика тактильної близькості між батьками та їхніми дітьми. У грі зібрано понад 10 карток з ілюстраціями та різними видами обіймів, які відрізняються за інтенсивністю і навіть відстанню. Наприклад, картка «обійми птахів» вказує на те, що потрібно обійняти дитину, ніби взявши її під крило, а «обійми кошеняти» передбачають ніжні дотики щічками та носиками. Обирати картку учасники можуть як свідомо, так і випадково. Також в «Обійманцях» зібрані ідеї поробок, які дитина може створювати самостійно або разом з батьками.

Така тактильність присутня у грі невипадково. Як пояснюють психологи, відчуття близькості та тілесності допомагає подолати психологічний дискомфорт, почати процес відновлення після стресу чи травм, відчути опору, тепло, захист та зв’язок із дорослими. Тому «Обійманці» – не просто дитяча гра, а й своєрідний терапевтичний засіб для дітей різного віку.

Ідея створення гри «Обійманці» належить відомій українській дитячій психологині Світлані Ройз. Вона розповідає:

«Діти, які пережили травматичний досвід, можуть бути чутливими до фізичного контакту та не давати до себе доторкатися. Найбезпечніший спосіб трансформації для дітей – це гра. А гра в обійми – «Обійманці» – це не тільки про тілесність, це і про повернення відчуття близькості, безпеки, радості».

Представники громадської організації «Смарт освіта» прурочили випуск онлайн-версії «Обійманців» до Дня Святого Миколая. За словами творців гри, такі активності батьків з малечею допоможуть українським дітям підтримувати психологічне здоров’я та пережити травми, пов’язані з війною.

Галина Титиш, співзасновниця організації «Смарт Освіта» каже:

«Ми завжди опікуємося дітьми, і зараз у складний час війни реалізуємо проєкти, спрямовані не тільки на їхній інтелектуальний розвиток, а й емоційну підтримку. Гра «Обійманці» дуже актуальна зараз: з одного боку, вона дозволяє цікаво та пізнавально проводити час з дітьми, а з іншого, – завдяки обіймам гра допомагає боротися зі стресом і загалом позитивно впливає на нервову систему. Ми впевнені, що «Обійманці» стануть улюбленою грою для дітвори та їхніх  батьків».

Ознайомитись з грою та пообійматись можна за цим посиланням, тут також лежать картки для обіймів та поробок. Творці гри створили тематичні стікерпаки для месенжерів Viber та Телеграм, тож «Обійманцями» можна ще й цікаво спілкуватися.

Проєкт створено за підтримки організації Global Business Coalition for Education.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН