Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Відкриє шелтер для переселенців: ветеран з Одещини виграв фінансування від УВФ

Ветеран з Одещини Олександр Рубан став одним із 30 переможців конкурсу фінансування #ВАРТО. За цією конкурсною програмою, яку проводив Український ветеранський фонд Мінветеранів, можна отримати від 500 тисяч до мільйона гривень на розвиток власної ветеранської справи.

Олександр вирішив відкрити шелтер для переселенців у селі Кароліно-Бугаз, що на Одещині.

“Мені самому довелося виїхати з рідного міста, яке обстрілюють росіяни. Поруч з моїм будинком вже тричі вибухали ракети. Коли приїхали на Одещину, мав проблеми з поселенням. Першої ночі після переїзду шукали прихисток у селах. Там багато будинків відпочинку, але не було можливості просто переночувати. Багато з них закриті. Тому довелося їхати в Одесу”, — каже Олександр.

Зупинився із родиною у селі Кароліно-Бугаз. Там знайшли приміщення, яке раніше складалося з трьох окремих квартир, проте зараз їх об’єднали в один великий простір. Вирішили облаштувати шелтер.

“Зараз у нашому населеному пункті 300 переселенців. В ОТГ було заборонено ходити до моря і на пляж. Тому зараз це не курортне місце, а радше для тимчасового проживання. У нашому шелтері в кімнатах зможе розміщуватися до 6 людей одночасно. Усі зручності, як того вимагають санітарні норми: санвузли, велика й простора кухня”, — розповідає ветеран.

За словами Олександра, коли Уряд заявив, що українці мають подбати про енергоефективність своїх осель, йому спало на думку обладнати будівлю електрогенерувальними приладами.

“У шелтері на вікна встановимо жалюзі, українського виробництва, які можуть генерувати із сонячного світла електроенергію. Так забезпечимо освітлення в кімнатах. А якщо під’єднати батарею, можна акумулювати енергію, якої вистачить на камін для опалення приміщення”, — каже підприємець.

До початку війни Олександр Рубан десять років був приватним підприємцем. До того був єгерем, працював у заповідниках. У 2014 році у квітні пішов добровольцем до спецбатальйону особливого призначення “Дніпро 1”. Згодом перейшов до Збройних Сил України, де служив ще два роки. Виконував бойові завдання у зоні АТО в районі Попасної, Бахмуту.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН