Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Комбат херсонського батальйону територіальної оборони розповів про перші бої за Херсон

Ігор Ліхнов — комбат херсонського батальйону 124 окрема бригада територіальної оборони ЗСУ. 24-го лютого він прийняв до лав батальйону кілька сотень херсонців, які хотіли зі зброєю в руках захищати своє місто.

 «Приїжджало багато людей, усі мотивовані, казали: швидше-швидше давайте зброю, хочемо йти воювати», — згадує комбат.
Того ж дня бійці херсонського батальйону Сил ТрО вступили у бій. Було це на Антонівському мосту. Херсонці висунулися прикрити вихід з оточення інших підрозділів ЗСУ. Там же херсонці понесли перші втрати.
Після цього комбат зі своїми бійцями продовжував залишатися у Херсоні.
⚔Коли 1 березня росіяни почали заходити в місто, тероборонівці зустріли окупантів на кількох напрямках. Так в районі ТРЦ «Фабрика» рота українських бійців зустріла танкову роту ворога. Цей та інші епізоди оборони міста дають підстави казати комбату, що твердження, ніби Херсон здали без бою — неправда.
«Херсон намагалися обороняти. Намагалися обороняти в першу чергу жителі міста. Намагалися обороняти до останнього. Це підтверджують дії нашої тероборони, той же Бузковий парк це підтверджує, загиблі там, поранені в бою в районі Антонівського мосту це підтверджують, це підтверджується мітингами в Херсоні. Тобто люди всіляко намагалися обороняти своє місто. Хто як міг. Ми до останнього обороняли», — пригадує події початку широкомасштабного вторгнення Ігор Ліхнов.
Після окупації Херсона частина тероборонівців залишалася у місті, займалася партизанськими діями. Комбат координував цю діяльність. Окупанти намагалися схопити партизанів.
 «Росіяни приходили до мене додому, приходили з обшуком до моїх батьків. У моїй квартирі зламали двері, російські слідчі проводили обшук».

Частину партизанів з херсонського батальйону росіяни таки вирахували і затримали. Комбат, як міг, намагався повернути бійців.

У Миколаєві він почав відновлювати батальйон. Починав з 13 осіб. З часом підрозділ став повноцінною бойовою одиницею, виконував завдання на Донеччині та Харківщині. Під час звільнення Харківщині у вересні херсонці взяли в полон 6 осіб.
 «Мета в нас одна, яка об’єднує: звільнення Херсонщини і всієї України».
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН