Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фахівці громад Одеської та Запорізької областей навчаються у сусідів забезпечувати продовольчу безпеку

Експерти U-LEAD допомагають органам місцевого самоврядування розробляти місцеві програми для забезпечення стійкості та самодостатності громад в умовах воєнного часу. Про досвід розробки та реалізацію програм організації продовольчої безпеки у громадах Дніпропетровської області дізналися учасники інформаційної сесії “Повноваження ОМС у сфері продовольчої безпеки, програма продовольчої безпеки для громад Запорізької та Одеської областей”, яку організувала команда регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області.

– Питання продовольчої безпеки громади  – це стратегічний напрямок діяльності місцевої ради. Місцеве самоврядування має інструменти для забезпечення продовольчої безпеки в громаді вже сьогодні. Однак, ці інструменти не адаптовані до сучасних викликів. Той мінімум, який місцева рада зобов’язана виконати – це затвердити якісну Програму продовольчої безпеки на найближчі кілька років, – переконані експерти U-LEAD.

Робота над програмою продовольчої безпеки розпочинається із з’ясування і визначення реальної ситуації в громаді, визначення наявних проблем і варіантів їх вирішення. Також важливо залучати до цих процесів жителів громади, як місцевих так і переселенців. Кожен має зрозуміти, що ця програма – це стратегія виживання і підвищення спроможності домогосподарств.

– Цей документ дає розуміння реального стану продовольчої безпеки в громаді, завдяки чому можна більш ефективно планувати фінансові витрати, зважаючи на наявні та майбутні потреби. А в разі звернення за зовнішньою допомогою (міжнародні гранти, проєкти, гуманітарна та благодійна допомога) представники громади завжли матимуть чіткий перелік реальний потреб, – підкреслили експерти U-LEAD.

Про кращі практики у напрямку організації продовольчої безпеки та забезпечення населення продуктами та запасами розповіла Олена Тертишна, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.

За її словами, у Магдалинівській громаді Дніпропетровської області місцева програма із продовольчої безпеки стала каталізатором якісних змін в громаді. Розробка та реалізація програми, практика об’єднала людей. І вони вже групуються, думають про кооперативи, шукають ідеї. Тут провели облік земельних ділянок та залучили 15 га комунальної та приватної власності на території селищ Магдалинівка та сіл Почино-Софіївка, Шевченківка, Очеретувате, Олександрівка.

З урожаю сформували продовольчий резерв громади, завдяки цьому забезпечують харчування в закладах охорони здоров’я громади, стаціонарному відділенні центру надання соціальних послуг, допомагають внутрішньо переміщеним особам, передають захисникам.

Також Олена Тертишна розповіла про досвід Перещепинської, Межівської та Покровської громад щодо розробки та реалізації місцевих цільових програм. За її словами, досвід цих громад може бути використаний в якості покрокової інструкції для інших органів місцевого самоврядування.

По завершенню обговорення були виокремлені основні моменти, на які мають спиратися громади. По-перше, розробка та реалізація ОМС місцевої програми для самозабезпечення ТГ харчовими продуктами є ефективним інструментом продовольчої безпеки громад. По-друге, сприяння ОМС розширенню, відновленню, будівництву підприємств, які здійснюють вирощування, виробництво та переробку сільськогосподарської продукції створює фундамент продовольчої безпеки в громаді, регіоні, країні.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН