Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Закарпатській області проводять перевірки, пов’язані із транзитом гуманітарної допомоги

З початку повномасштабної війни Ужгород став один з міст, яке прихистило найбільшу кількість ВПО зі всієї України. Навіть сьогодні тут проживає 27 тисяч переселенців, в Закарпатській області – 155 тисяч. Крім того, це місто стало одним з крупним хабів, яке приймало гуманітарну допомогу з-за кордону. Про це розповів нардеп Сергій Козир:

– 20 жовтня тут відбулось засідання Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування можливих порушень законодавства у сфері гуманітарної допомоги, де ми зустрілись з представниками ОВА, міської влади, правоохоронних органів, громадських та благодійних організацій, а також поспілкувались з ВПО, які повинні були отримувати цю допомогу.

Через те, що Закарпатська область є транзитною, і тільки 10% допомоги залишалось на місцях, нами запрошені всі документи для детального їх вивчення. Також ми звернулись до правоохоронців з проханням провести додаткові перевірки.

Крім того, ОВА звернулась і до нашої Комісії з проханням допомогти в їх ініціативах. По-перше, в Закарпатській області активно йде реконструкція комунального майна, яке використовується як житло для ВПО. На фінальному етапі ремонтні роботи у приміщеннях, де зможуть розміститись 1500 людей, ще 159 приміщень потребують такої реконструкції. Але для пришвидшення цього процесу потрібно спростити процедуру проектування приміщень при перебудові.

По-друге, Закарпатською ОВА запущена програма по прихистку ВПО у приватних допомогосподарствах. За це люди, які прихистили більше 2 переселенців, отримують 4000 грн з місцевого бюджету. Зараз ця виплата одноразова, але при залучені спонсорів вона зможе надаватись щомісячно. Тож з цього приводу будемо спілкуватись з профільними міністерствами, щоб не тільки підтримати ініціативу, а й вивести її на загальнодержавний рівень.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН