Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Майстриня з Херсона відтворює кам’яні вишиванки у гобеленах

Майстриня Тетяна Болгарова, переїхала до Херсона після окупації Криму військовими РФ Криму. Після того, як росіяни захопили місто, жінка знову вимушена була покинути домівку. Зараз вона перебуває за кордоном і там відтворює у гобеленах кам’яні вишиванки, які є візитною карткою Нової Каховки.

За словами майстрині це її можливість віддячити Херсонщині за те, що їх з сином, кримчан, прийняли у важкі часи.

“Ми змогли жити, я змогла займатися керамікою. Тому хотілося б, щоб цей проєкт став символічною подякою”, – каже жінка.

Через тимчасову окупацію Херсона Тетяна Болгарова переїхала до іншої країни. Ці роботи для неї – можливість нагадати людям про красу та різноманіття херсонської землі.

“Я якось звернула увагу на килимову вишивку. Подивилася матеріали в інтернеті. І потім якось так сталося, що згадалися мені кам’яні вишиванки у Новій Каховці і захотілося це відтворити у текстилі, щоб люди побачили український орнамент, красу українського міста”, – розказує майстриня.

Матеріали та обладнання для створення гобеленів майстриня купує за власні гроші. Зараз працює над другим гобеленом. Всього жінка знайшла у мережі та замалювала близько 20 кам’яних вишиванок.

За її словами для виготовлення однієї вишиванки було витрачено сім днів натхненної праці, хвилювання чи вийде, тому що це було вперше, і 9 кілометрів пряжі.

В Новій Каховці кам’яними вишиванками прикрашені понад 180 будинків. Візерунки не повторюються навіть у межах однієї споруди. Орнаменти створила група малярів-монументалістів на чолі з Григорієм Довженком у 50-х роках 20 століття.

Тиждень праці та 9 кілометрів пряжі: майстриня з Херсона відтворює кам'яні вишиванки у гобеленах

Джерело – Суспільне

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН