Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Варить джем і збирає кошти для людей в окупації: історія солодкого проєкту «Джемки від Оленки»

В умовах війни жителі Херсонщини встигають не лише волонтерити, а й відкривають для себе нове хобі. Ризикнути на створення власного проєкту вирішила і херсонка Олена Пімєнова.

Влітку вона разом із чоловіком Сергієм розроблювали авторські принти для одягу та аксесуарів, а з серпня ще й створюють смачні джеми. Про перше варення у житті від Оленки – читайте у нашому матеріалі.

Готувати я вмію і люблю, але консервацією ніколи не займалася. І усе це довіряла бабусі та мамі, а сама максимум допомагала їм лузати абрикоси, вишні, сливи. Але прийшла велика війна. Наприкінці серпня я купила у бабусі на ринку 3 кг домашнього кизилу, бо пожаліла стареньку. З цього і почалось», – каже херсонка.

На допомогу Олені прийшов інтернет та рецепти від знаних кухарів. Кілька годин активної роботи і вуаля – перший джем готовий. Продукт видався вдалим, тож дівчина вирішила випробувати вдачу і почала активно закуповувати різні ягоди, фрукти.

Я одразу розуміла, цей продукт знову буде пов’язаний з рідним Херсоном. Тому без обговорень вирішила додати кавун, диню. Також я проводила опитування у соціальних мережах «З якими фруктами чи ягодами у вас асоціюється Херсон?» У відповідь почула про персик, грушу, сливу та абрикос. Почала активно закуповувати сировину, а чоловік допомагав це все носити з ринку. Ось так вдень я активно працюю, а як тільки видається вільна хвилина – готую смаколики», – розповідає пані Олена.

Тож, зараз в наборі шість різних смаків: кавун, диня, абрикос, слива, груша і персик, а готує пані за фірмовими рецептами бабусі та мами. Саме джеми херсонка обрала невипадково. По-перше, трохи підсолодити наші реалії. По-друге, смаки можуть подарувати нам хоч кілька хвилин відчуття дому, пробудити приємні спогади. А як щодо назви?

Були різні варіанти. Спочатку думала назвати «Херсонські смаки», але розуміла, що то банально. Тому вирішила, що буде «Херсонський привіт». Кожен з нас передає той привіт по-своєму: хтось листівками, хтось жестами, а ми – джемами. А потім ще вирішила додати «Джемки від Оленки». Чому б і ні? Тоді я замовила макет наліпок і пакування. Коли мені прислали на затвердження, то я була шокована. Адже дівчинка на коробці повністю схожа на мене. Єдине – попросила, щоб у вуха додали сережки, бо без них я нікуди», – ділиться спогадами Олена Пімєнова.

Підтримала кулінарку і публіка, тож сьогодні активно приймає замовлення та готує смачні джемки. А ось прибуток, традиційно, іде на допомогу волонтерам, які опікуються херсонцями в окупації.

Натомість знайти сировину в інших містах не так то і просто. Та й ціни не такі приємні як на Херсонщині. Та пані Олена вірить, наступного року вдасться перетворити хобі на власну справу і робити різні джеми в рідному регіоні.

Я купую одеські кавуни, але вони не такі смачні, як херсонські. Також вже замислююся над джемами з калини, обліпихи, малини, яблук. Перші три більше підійдуть для профілактики від простуди, а яблучним можна просто поласувати. Коли повернемося на Херсонщину, то буде простіше із сировиною, бо у нас гарні врожаї і ми знаємо до кого звертатися».

Джерело «Херсон плюс»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН