Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Звільнений херсонський кавун: у соціальних мережах розповіли історію відомого символу регіону

Минулого тижня українські військові звільнили територію на Херсонщині, де знаходиться відомий символ регіону – кавун. Про його історію розповіла у соціальних мережах Людмила Євтушенко:

– Це про наш Кавун. Коротко про його історію спорудження. У 2007 році в Україні проходила туристсько-краєзнавча експедиція школярів та молоді «Краса і біль України» . Керівник краєзнавчого гуртка Любимівської школи Тимошенко Л.П. запропонувала учаснику гуртка Деркачу Віктору дослідити історію Осокорівського Кавуна, який розташований поряд траси Херсон – Нікополь у місці повороту дороги в наше село Любимівку. Віктор наш внук, і я стала керівником цього проєкту.

Ми побували в Осокорівці, зустрілися з головою сільської ради Волченком І.В. сином колишнього голови колгоспу «Україна» Волченка В.Я. Він познайомив нас з учасниками створення споруди Кавуна. Питання це було вирішено на засіданні правління колгоспу, тут же було розподілено обов’язки . Постановою Кавуна займався прораб Топчій А.

Колгосп виділяв великі площі землі під баштанні культури. Машинами, баржами розвозили знамениті херсонські кавуни в усі куточки тодішнього Радянського Союзу (невдячна русня їла їх теж). Колгосп «Україна» був мільйонером, і що зробили ці нелюди з колись прекрасним селом. Макет кавуна виготовили на Криворізькому заводі, а зробити з цієї кулі кавун доручили професіоналу електрозварювальної справи Паську В.В. та його помічнику Бондаренко П.

Ми зустрілися з Василем Васильовичем у нього вдома . Він вийшов до нас одягненим по-домашньому, а мама змусила його одягти костюм, на якому був прикріплений значок «Майстер – умілець». Ця нагорода їх сімейна реліквія. А ще він розповів, що чекає в гості доньку разом зі внуком з Херсона. « Я хочу, щоб внук ,– сказав він, – знав, що його дідусь робив цей кавун».

Розфарбував кавун місцевий художник Полінок С. , майстерно поєднавши між собою такі яскраві кольори.

В історії ми згадали усіх : шоферів, будівельників. Вже відійшов у вічність Пасько В.В. , немає вже і декого з будівельників, а Кавун стоїть ось уже тридцять років. Вічна і світла пам’ять людям , які поставили його. Він став символом Херсонщини, такої багатої, щедрої , і яку хочуть загарбати злі вороги. Проїжджаючи мимо, люди зупинялися , фотографувалися, в сезон купували там цю смачну та корисну ягоду.

Згинуть наші вороженьки, а Кавун стоятиме на радість і здоров’я наших українців, як візитна картка Нововоронцовщини. Ми неймовірно вдячні нашим воїнам за звільнення такої дорогої нам пам’ятки.

Від автора: Я тимчасово переміщена особа Євтушенко Л.О. Будинок без дверей та вікон, розграбований, переймаюсь , щоб зберігся оригінал історії, бо разом з вкраденими трусами поцуплять і газети.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН