Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Не вистачає лікарів та медичних засобів: яка ситуація з медициною на Херсонщині

На Херсонщині, через окупацію російської армії, не вистачає кваліфікованих лікарів та медичних засобів. Окупаційна влада тисне на працівників лікарень області та створює умови, в яких лікарям немає бажання працювати, розповів Суспільному голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

За його словами, пріоритет у наданні невідкладної медичної допомоги надається високопоставленим колаборантам або військовим РФ.

“Це не поодинокі випадки, коли людям які потребують невідкладної медичної допомоги, вона не надається взагалі або в останню чергу. Пріоритет все ж таки у високопоставлених колаборантів та у високих чинів російської армії”, – говорить Олександр Самойленко.

В Херсонській обласній лікарні ситуація з ліками та персоналом краща, ніж в інших лікарнях області та все одно проблем вистачає, розповів Суспільному лікар цього медзакладу Максим Овчар. В червні в лікарні залишалося 80 відсотків медичних працівників. В липні, коли почалися репресії з боку окупаційної влади, кількість медиків значно скоротилася. Також не вистачає медичних матеріалів та препаратів.

“Насамперед не вистачає витратних матеріалів для хірургічної допомоги – перев’язок та знеболювальних препаратів”, – говорить Максим Овчар.

За словами лікаря Херсонської обласної лікарні, препарати вироблені в Російській Федерації сумнівної якості та і їх не вистачає. Бракує ліків також у Херсонському обласному онкологічному диспансері. За пів року до закладу окупаційна влада доставила ліки тільки один раз – говорить один із працівників онкологічного диспансеру. Кількість медпрепаратів достатня, але їх не повний асортимент. Інша проблема онкохворих пацієнтів – це неможливість дістатися до закладу через пошкоджені логістичні шляхи та численні блокпости військових РФ.

Мати знайомого херсонки Людмили живе на лівобережній частині Херсонщини. Через погане самопочуття жінку привезли до обласної лікарні, розказала Суспільному Людмила.

“Їй діагностували виразку шлунку і дванадцятипалої кишки. Сказали, що потрібна операція, але зробити її не можуть, бо в області не лишилось анестезіологів. Тож, виписали додому, у село і призначили якісь пігулки”, – розповіла Суспільному жінка.

За словами херсонки Наталі, її подрузі, що живе в Олешках стало зле, терміново потрібна була хірургічна операція. Лікарів-хірургів в районній лікарні Олешок не залишилося. Врятувати дівчину вдалося лише завдяки тому, що колись в лікарні працювала її мати.

“Вона вмовила колишнього хірурга, дідуся, 75 років, щоб він зробив їй операцію, бо він відмовлявся через відсутність анестезії та медичних препаратів”, – каже Наталя.

Після визволення Херсонщини медична галузь відновиться, послуги надаватимуться в тій самій якості що і до війни із залученням іноземних партнерів, говорить голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН