На межі. Херсонські кавуни в окупації: без можливості збуту та улюбленої баржі до Києва
Херсонський кавун – відомий бренд півдня цьогоріч недоступний для жителів більшості регіонів України.
Баржа, якою перевозили кавуни в інші регіони, використовується російськими загарбниками, як переправа через Дніпро.
У Херсоні – дешеві кавуни та розпач аграріїв, які втрачають кошти через окупацію регіону.
Детальніще у відео телестудії інформаційного видання
“Український Південь”:
Киянка Тетяна купує кавун на одній з точок Солом’янського району Києва за ціною – 35 гривень.
А ось Єгор з Чаплинського району у соцмережах виклав відео, з якого видно , що чимало кавунів так і залишаються лежати досі в полі. Вони – соковиті й смачні, але баржа до Києва цього року не відправляється.
Через окупацію півдня України ціни на баштанну продукцію зависокі на території України.
А ось в Херсоні можна купити кавун по 3-4 гривні за кілограм. Врожай пропадає на полях.
«Пропадають кавуни, не збирають, посіяли менше цього року, бо розуміли що така ситуація. Продавати нема куда. Бо – закрита зона», – говорить в відеосюжеті Леонід Кириченко, заступник керівника Асоціації фермерів України.
Фермери Херсонщини успішно реалізовували кавуни й на європейських ринках, поступово його завойовуючи.
Оксана Гончарук декілька років займалася питаннями безпечності та якості кавунів.
Навесні вона була вимушена покинути Херсонщину через війну. Нині проживає у Фінляндії, там купує кавуни за ціною близько 2 євро за кілограм.
«Я люблю херсонські кавуни і не уявляю сезон влітку без них. Наша команда займалася якістю херсонських кавунів , але цього року їх довелося куштувати у далекій скандинавській країні. Зазвичай тут – це експортовані кавуни з Іспанії, занадто стандартні і не такі смачні. Сумую за херсонськими смачними кавунами. Вірю, що наступного року херсонські кавуни можна буде скуштувати всім бажаючим. І вони займуть гідне місце на полицях магазинів всієї Європи», – розповідає Оксана Гончарук, менеджерка проєкту «Безпечні кавуни для дітей».
Кавуни продаються в окупованому Херсоні стихійно, тож виникає питання щодо їх безпечності.
Адже перед їх реалізацією повинні проводитися лабораторні дослідження кожної партії, яка надходить у продаж.
«Коли продукція не перевіряється – це великий ризик для здоров’я людини. Навіть тоді, коли був дієвий державний контроль, то досить велика кількість продукції вибраковувалася. Зараз, коли неконтрольоване використання добрив, хімікатів та різних засобів для обробки готової продукції , наприклад, для придання кольору та інших якостей, які приваблюють покупця, то це досить – небезпечно. Херсонці знаходяться у зоні ризику», – Марина Малахова, начальниця Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Безпечність кавунів, вирощених на окупованій території, залежить від доброчесності агровиробників. А киянка Тетяна впевнена, що наступного року вже купуватиме якісні та соковиті херсонські кавуни:
«Чекаємо херсонські кавуни. Може ще цього року встигнемо. Слава ЗСУ!», – підсумувала Тетяна, киянка.
Після деокупації регіону соковиті й смачні херсонські кавуни повернуться на ринки України і не тільки.
Автор – колектив інформаційного видання «Український Південь».
Схожі публікації:
- На Херсонщині звільнено села у Бериславському районі – Архангельське та Миролюбівку
- Звільнено на Херсонщині селище міського типу – Велика Олександрівка
- Міжнародне видання Нью-Йорк таймс розповіло про життя в прифронтових селах Херсонщини
- Вони встали за Херсон. Історії тероборонців вільного міста
- Укрпошта ввела в обіг марки «Херсон — це Україна!»