Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні запустили “Потяг до перемоги”: один з вагонів присвятили Херсонщині

Проєкт «Потяг до перемоги» — це 7 вагонів, розписаних українськими митцями. Кожен вагон присвячений окремій тимчасово окупованій території України та подвигам людей, які чинять опір російським військам. Історії про це можна прочитати на сайті проєкту, відсканувавши QR-код на вагоні. «Потяг до перемоги» вирушив у перший рейс 23 серпня з Києва і прибуде до Ужгорода на День Незалежності.

«Потяг до перемоги» — спільна ініціатива «Укрзалізниці», комунікаційної агенції Gres Todorchuk та сучасних українських митців під кураторством Каті Тейлор. У своїх ілюстраціях Андрій Присяжнюк закарбував мужність Богдана Зізи, який облив синьо-жовтою фарбою міську адміністрацію у Євпаторії; Сергій Туркіневич — мешканців Енергодара, які беззахисні вийшли проти танків; Дмитро Касянюк — сталевих оборонців Маріуполя та сміливих залізничників, які евакуювали людей із Харківщини; Роман Синенко розкрив історію лікарів із Луганщини, які рятували життя, залишаючись в окопах і підвалах; Аліна Коник — фермерів Миколаївщини, які збирали врожай на замінованих та охоплених полум’ям полях; Максим Кільдеров — рух опору Херсонщини.

«Потяг до перемоги» — це наша подяка всім сміливим українцям, які чинять спротив окупантам, — говорить голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін. — Мета проєкту — показати, що Україна пам’ятає про тих, хто знаходиться в тимчасовій окупації, що ми не забули ні про Херсонщину, ні про Донеччину, ні про Крим. Із 23 серпня потяг курсуватиме маршрутами Київ-Ужгород, а з 3 вересня – Запоріжжя-Львів, об’єднуючи країну із заходу на схід. І ми впевнені, що одного дня він прибуде на вокзали тих міст, які поки що окуповані».

Сайт train.foreverukraine.org.ua розповідає про сміливі вчинки українців, які наразі перебувають в окупації, але продовжують боротьбу. На сайт веде QR-код на кожному з сімох вагонів «Потяга до перемоги».

«Ми маємо використовувати усі можливі інструменти, щоб тримати фокус уваги цілого світу на тих, хто боронить нашу незалежність на тимчасово окупованих територіях, на лінії фронту, та тих, хто потребує нашої допомоги у полоні, — каже Дарія Любімова, операційна директорка агенції Gres Todorchuk. — Проєкт «Потяг до перемоги» несе важливе повідомлення про те, що Україна знає своїх героїв в обличчя, пишається ними і дякує за їхні щоденні подвиги».

«Коли живеш в окупації та чуєш, що люди по всій країні приєднуються до флешмобів на твою підтримку, розповідають про тебе та привертають увагу до злочинів, котрі чинять окупанти, — це надає сил боротися далі, — говорить Максим Щербина, колишній працівник Запорізької АЕС і учасник руху спротиву Енергодара. — Мрію, що «Потяг до перемоги» зможуть на власні очі побачити всі герої, з усіх регіонів, яким він присвячений».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН