Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Дар’ївка продовжує боротися з проблемами в умовах окупації

Херсонщина – це Україна. І це не просто слова, це проукраїнські настрої місцевого населення, це щоденна допомога волонтерів і місцевих активістів, це підпільна діяльність партизанів, це успіхи наших військових на Південнобузькому напрямку та щоденні молитви мешканців області про перемогу України. Про випробування окупацією, які проходить сьогодні Дар’ївська територіальна громада та роботу органів місцевого самоврядування розповів Дар’ївський сільський голова Іван Іванович Корінь:

Перші виклики окупації

24 лютого росія напала на Україну, а вже через два дні окупанти виставили свої блокпости вздовж центральної дороги Дар’ївської громади: від Дар’ївського мосту до Токарівки. «З перших днів війни я не полишав робочого місця, – розповідає сільський голова, – Протягом двох місяців я фактично жив у приміщенні Дар’ївської сільської ради». Першим викликом для місцевої влади стали проблеми, пов’язані із підвозом хліба. Дар’ївська сільська рада централізовано закуповувала хліб і доставляла його мешканцям населених пунктів громади. Також місцева влада домовилися із фермерами, які надали і змололи більше тридцяти тон пшениці. Завдяки цьому жителі громади, які мали проблеми з продовольством, безкоштовно отримали муку. Крім того, селяни одержали соняшникову олію, сировину для виготовлення якої також надали місцеві аграрії. У березні сільська рада двічі привозила у населені пункти громади безкоштовну молочну продукцію від заводу Danone. Окрему увагу приділили багатодітним сім’ям, котрі отримали молоко від місцевих виробників. До вирішення проблем із продуктами харчування також долучилися місцеві активісти і волонтери.

Згодом ситуація із продовольством більш-менш стабілізувалася, підприємці почали відкривати магазини і завозити усі необхідні продукти.

Ще однією проблемою для Дар’ївської сільської ради стала відсутність транспортного сполучення на початку війни. «Ми неодноразово зверталися з цього приводу до херсонських перевізників, але останні відмовлялися йти на ризик», – розповідає Іван Іванович. Проте з часом вони все ж таки поновили маршрути, тож сьогодні автобуси здійснюють по 2-3 рейси на день.

На даний момент в населених пунктах, які входять до Дар’ївської громади, ситуація в цілому стабільна: є електроенергія, водопостачання, працюють магазини та ФАПи, регулярно ходить громадський транспорт. У разі виникнення будь-яких проблем, працівники сільської ради швидко долучаються до їх вирішення.
Звісно, все це не дає людям повноцінного відчуття безпеки, адже територія громади окупована…

Підтримка на відстані
Представники окупаційної влади двічі приходили у кабінет до сільського голови, але жодної інформації не отримали… Третій їхній візит скоріш за все закінчився б викраденням керівника громади, адже Іван Іванович чітко висловив свою проукраїнську позицію. Сільський голова вчасно зреагував на ситуацію і виїхав з родиною на підконтрольну територію, звідки він продовжує ефективно виконувати свої посадові обов’язки і тримати руку на пульсі життя у громаді.
«Працівники сільської ради залишаються вірними присязі посадової особи місцевого самоврядування, неухильно дотримуватися Конституції України і продовжують працювати дистанційно, – розповідає очільник громади, – Частина спеціалістів, яка залишається на місці, двічі на тиждень, по вівторках і п’ятницях, проводить прийом громадян, видає різноманітні довідки та свідоцтва. У приміщенні сільської ради продовжує працювати соціальна служба та паспортний стіл.

Всі працівники Дар’ївської сільської ради – закладів дошкільної та загальної середньої освіти, культури, комунальних підприємств, які залишилися працювати за українським законодавством, отримують заробітну плату, хоч це й дуже важко технічно. На сьогоднішній день ми повністю розрахувалися по зарплаті за серпень. Кошти отримали і освітяни, і МОПівці, і медики, і комунальники, і працівники культури, і апарат сільради».
До речі, навіть в умовах воєнного часу, сільська рада не скоротила жодного працівника. Більш того, у разі необхідності вона готова взяти на себе утримання фельдшерів, які залишилися працювати в окупації. Сільські медики сьогодні на вагу золота.

Що стосується пенсіонерів, які отримували кошти через Укрпошту, ситуація у громаді така, як і по всій Херсонщині… У Дар’ївській ОТГ таких пенсіонерів близько 20% від загальної кількості. Сьогодні вони вимушені погоджуватися на виплати у рублях від окупаційної влади.

Третина населення громади – евакуювалася

За приблизними підрахунками, сьогодні з Дар’ївської громади виїхало більше третини населення. Це переважно сім’ї з дітьми та молодь. Серед тих, хто евакуювався багато патріотично налаштованих освітян та медиків, котрі не пішли на співпрацю з ворогом.
«На щастя, сьогодні у нашій громаді немає руйнувань і я дуже сподіваюся, що так буде і надалі. Вірю, що наші військові зроблять все від них залежне, аби наші люди змогли якнайшвидше повернутися до своїх домівок», – говорить сільський голова.

Звідки зрада?

Війна знімає маски… Нещодавно у соціальних мережах з’явилося відео з Микільського, до якого завітав колаборант Стрємоусов. Зрадник провів зустріч із селянами і розповідав, як про них дбатиме росія. У Микільське він завітав не випадково. На жаль, половина педагогічного колективу місцевої школи разом із директором пішли на співпрацю з ворогом. Крім того, зрадниками виявилися і половина спеціалістів Микільського старостату. Також ворог намагається переманити на свій бік персонал Понятівського і Микільського дитячих садочків. Місцеві прихильники «руського міра» розповідають, що Дар’ївської ОТГ вже не існує, тож потрібно налагоджувати своє життя з «новою владою».

«Дар’ївська ОТГ була, є і буде! А от тих, хто зрадив свій народ чекає розплата», – зауважив Іван Корінь. Після перемоги нашим правоохоронцям доведеться добре попрацювати, аби виявити колаборантів і притягнути їх до відповідальності.

Перемога – за нами!

Дар’вський сільський голова впевнений у перемозі України: «ЗСУ обов’язково звільнять нашу землю, ми повернемося до мирного життя і реалізуємо все, що запланували до війни. Так, нам буде нелегко, але це наша земля! Тримайтеся, дорогі земляки. Не впадайте у відчай і не піддавайтеся російській пропаганді, адже не можна вірити ворогу, який в будь-який момент готовий встромити вам ножа в спину. Бережіть себе та рідних!»

Наталія Свирида для Білозерка.інфо

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН